Stimate colege, stimaţi colegi,

La 13 mai 2015, Comisia Europeană a prezentat Agenda Europeană privind Migraţia, ca urmare a evenimentelor dramatice ce au loc în Marea Mediterană şi a efectelor acestora asupra statelor Uniunii Europene. Agenda presupune instituirea unui mecanism de urgenţă pentru relocarea a 40.000 de refugiaţi ajunşi în Italia şi Grecia, către toate statele membre UE. Conform schemei propuse de Comisia Europeană, ţara noastră urmează să asigure azil pentru peste 2.000 de refugiaţi în perioada 2015-2016.

Deşi România şi Uniunea Europeană se confruntă în prezent cu alte provocări din punct de vedere economic şi politic, pierderea de vieţi omeneşti şi imigraţia ilegală sunt de asemenea probleme ce necesită rezolvare. Numărul persoanelor care au solicitat azil politic în UE în primele trei luni ale acestui an este de 185 de mii, iar peste 100 de mii de imigranţi clandestini au ajuns pe ţărmul de sud al Europei încă de la începutul lui 2015. De aceea, consider că responsabilitatea ce revine României de a colabora cu restul ţărilor europene în a găzdui temporar sau chiar a integra aceste persoane este una cât se poate de serioasă.

Nu pot să fiu de acord cu reticenţa anumitor guverne ale Uniunii de a oferi azil. Un exemplu recent este cel al guvernului Ungariei, care a hotărât construirea unui zid de-a lungul graniţei cu Serbia pentru a stopa intrarea imigranţilor proveniţi din zonele problematice. Astfel de acţiuni nu reprezintă o soluţie viabilă şi dau dovadă de lipsă de solidaritate.

Având în vedere toate aceste lucruri, este esenţial ca România să se pregătească din timp pentru fluxul de persoane ce vor ajunge pe teritoriul său. Gestionarea responsabilă a relocării refugiaţilor constituie un test pentru noi, din care vom afla cum se adaptează ţara noastră la efectele globalizării. Avem şansa să fim un exemplu pozitiv al diplomaţiei şi toleranţei, dar mai ales să demonstrăm Europei că politicile legate de migraţie trebuie adaptate realităţilor curente.

Senator PC

Vasile Nistor

Media
No rating yet

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.