Adresată: Domnului Ministru Daniel Constantin, Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale.

De către: Deputat PSD de Bacău. Miron Smarandache.

Obiectul întrebării: Sprijinul acordat de România agriculturii Republicii Moldova.

Stimate domnule Ministru,

Comisia de Agricultură din Parlamentul European a luat recent în discuţie posibilitatea majorării contingentelor tarifare scutite de taxe vamale pentru Republica Moldova. Este vorba despre mai multe categorii de produse agroalimentare, respectiv merele, strugurii de masă şi prunele în stare proaspătă. Modificarea Regulamentului care să permită scutirea de taxe vamale a acestor fructe va conduce la o diminuare a greutăţilor de ordin financiar cu care se confruntă în prezent fermierii din Republica Moldova, pe fondul embargoului impus de Uniunea Europeană Federaţiei Ruse.

După cum ştiţi, horticultura Moldovei are o pondere însemnată din totalul agriculturii ţării vecine, prin cele 250.000 de locuri de muncă oferite. De asemenea, adoptarea acestei măsuri va creşte nivelul progreselor avute în ultima perioadă de Republica Moldova privitor la apropierea de standardele Uniunii Europene, mai ales în sectorul agricol. în aceste condiţii, impactul comercial ar fi infim pentru ţările arondate U.E., inclusiv pentru România, dar decizia amintită ar conduce la creşterea economiei Moldovei, şi, implicit, a importurilor către Europa.

Având în vedere bunele relaţii de colaborare dintre România şi Republica Moldova din domeniul agriculturii, vă întreb respectuos:

  1. în ce mod sprijină statul român dezvoltarea agriculturii din Republica Moldova, din punctul de vedere al oferirii de ajutoare în tehnologie, consultanţă, informaţii de specialitate, etc.?
  2. Care este ponderea schimburilor comerciale din domeniul agricol dintre România şi Republica Moldova?
  3. Ce procent din exporturile noastre agricole sunt destinate Moldovei şi unde credeţi că se poate îmbunătăţi situaţia actuală?

Solicit răspuns scris.

Deputat PSD Bacău,

Miron SMARANDACHE

Media
No rating yet

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.