În acest moment, cetăţenii români, în mod injust şi incorect, sunt excluşi de unii dintre partenerii europeni din categoria cetăţenilor din Uniunea Europeană.

În momentul în care decidenţii politici din Austria susţin măsuri discriminatorii pentru cetăţenii români, este momentul ca partenerii noştri strategici să reacţioneze drastic şi să nu accepte comportamente abjecte, pe criterii de naţionalitate.

Prin ceea ce îşi doresc decidenţii politici austrieci se încalcă absolut toate principiile fundamentale ale Uniunii Europene. Să consideri că nişte cetăţeni europeni au mai puţine drepturi decât ceilalţi, doar din cauza naţionalităţii lor, înseamnă practic o reîntoarcere la un trecut pe care Europa îl doreşte uitat.

Dar care sunt cauzele acestui comportament discriminatoriu? Nu realităţile economice ale Austriei sunt cele care dictează măsuri segregaţioniste, nu problemele bugetare îl înflăcărează pe ministrul de externe austriac să-i considere pe cetăţenii români diferiţi de celelalte categorii sociale.

Îmi doresc să cred că nu din cauza faptului că statul român nu mai acceptă o spoliere discriminatorie a resurselor naturale. Îmi doresc să cred că nu din cauza faptului că România nu mai consideră injust să-şi predea toate resursele, în numele unor închipuite deficienţe democratice.

În acest moment, statul austriac ar trebui să-şi ceară scuze, să ceară scuze medicilor şi asistenţilor români care au avut grijă de cetăţenii austrieci fără să facă diferenţe, inginerilor şi muncitorilor români care lucrează şi cresc produsul intern brut al Austriei.

Statul austriac trebuie să înţeleagă că România îşi doreşte parteneriate de tip win-win, pe principii de egalitate, în care ambii parteneri trebuie să câştige. În Uniunea Europeană toate ţările sunt egale. Există relaţii de parteneriat echilibrate, iar cetăţenii acestor ţări sunt egali în drepturi.

Mi-aş dori ca prin poziţia publică pe care o va adopta statul austriac să se dezică de elucubraţiile ministrului său de externe. Acesta ar trebui să-şi dea demisia şi să studieze puţin istoria Europei din perioada 1933-1945, pentru a vedea dacă nu cumva îşi regăseşte propunerile în acele timpuri negre.

Mi-aş dori ca întreaga Uniune Europeană să reacţioneze prompt în faţa unor asemenea derapaje de la principiile care au fundamentat Uniunea. De asemenea, mi-aş dori ca politicienii europeni să izoleze aceste personaje sinistre care încearcă să reinventeze discriminarea pe criterii de naţionalitate.

Vă mulţumesc.

Cosmin Necula, deputat de Bacău.

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.