Nistor-VasileStimate colege, stimaţi colegi,

Ieri, 22 martie, a fost sărbătorită Ziua Mondială a Apei, un eveniment iniţiat de Organizaţia Naţiunilor Unite în 1993 cu scopul de a promova importanţa apei 111 viaţa de zi cu zi a fiecăruia dintre noi. în acest an tema propusă de ONU se intitulează “Apă mai bună, locuri de muncă mai bune” şi atrage atenţia asupra legăturii dintre calitatea apei şi cea a muncii. Secretarul General Ban Ki-moon a declarat faptul că persoanele care au un acces redus la apă şi salubritate, se confruntă cu probleme de sănătate sau obţinerea unui loc de muncă stabil.

În ceea ce priveşte situaţia calităţii apei din România, avem resurse cu un potenţial enorm, aproximativ 60% din volumul de apă minerală existentă în Europa aparţinând teritoriului ţării noastre.

Conform Societăţii Naţionale a Apelor Minerale, România dispune de rezerve de apă de o calitate foarte bună, iar şansele ca aceasta să ajungă un produs de export căutat sunt promiţătoare. în ciuda valabilităţii apei minerale de calitate, consumul acesteia de către români rămâne scăzut faţă de alte ţări din continent, mai exact 50 de litri pe cap de locuitor anual în comparaţie cu media europeană de 100 de litri.

Ţara noastră se confruntă în aceste zile cu o problemă privind apa îmbuteliată şi comercializată în marile lanţuri de magazine. Cinci sortimente de apă periculoase pentru consum, au fost descoperite de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, în magazine din Bucureşti. Acest fapt este de neconceput având în vedere abundenţa de izvoare minerale de care ţara noastră dispune. Avem nevoie de o monitorizare mai atentă a izvoarelor pentru ca apa pe care o consumăm să fie în standardele impuse de lege şi să nu riscăm să ne confruntăm cu îmbolnăviri masive sau epidemii din cauza celui mai vital aliment de care organismul uman are nevoie.

Suntem privilegiaţi să beneficiem de aceste rezerve de apă. Să nu uităm că în alte părţi ale lumii, această resursă nu este o comoditate, ci un lux. Trebuie să avem respect faţă de bogăţiile pământului pe care trăim şi să ne asigurăm că generaţiile viitoare se vor putea bucura la fel de mult de ele.

Media
No rating yet

Comments are closed.