Stimate colege, stimaţi colegi,

Finalul acestei săptămâni este unul dedicat sărbătorii, întrucât zilele de 9 şi 10 mai au o semnificaţie specială pentru ţara noastră, atât pe plan naţional, cât şi european. în data de 9 mai 1877, Parlamentul României a votat moţiunea prin care s-a declarat „Independenţa absolută a României” faţă de Imperiul Otoman, actul fiind semnat ziua următoare de către domnitorul ţării de la acea vreme, Carol I al României. Data de 10 mai reprezintă ziua în care România a devenit regat, în 1881, eveniment susţinut prin votul camerelor reunite ale parlamentului, precum şi sărbătorirea Zilei Naţionale timp de 80 de ani, între 1867 şi 1947.

La nivel european, 9 mai semnifică Ziua Europei, o sărbătoare a păcii şi unităţii statelor Uniunii Europene. Cetăţenii români vor fi încurajaţi să participe la diverse activităţi culturale dedicate acestui eveniment, scopul fiind de a-i familiariza cu tradiţiile şi obiceiurile celorlalte state membre UE, dar şi informarea lor în ceea ce priveşte situaţia actuală politică a Uniunii.

Acest sfârşit de săptămână este un prilej de a reflecta asupra imaginii pe care ţara noastră doreşte să o transmită atât partenerilor europeni, cât şi populaţiei autohtone. Este momentul să realizăm ce rol putem juca în anii ce urmează, ţinând cont că România s-a angajat să facă parte dintr-o comunitate în continuă dezvoltare. Nu mai trăim într-o lume în care deciziile noastre afectează doar proprii cetăţeni, în care ceea ce spunem îi priveşte doar pe aceştia. România, ca stat modern al secolului XXI, are responsabilitatea de a participa activ la evoluţia Uniunii Europene şi de a influenţa real cursul acesteia.

În Parlamentul European activează momentan 32 de deputaţi români, fiecare reprezentând imaginea noastră ca ţară. Rezultatele muncii lor vor arăta nivelul de implicare a României în acest proiect, la care ne-am alăturat în 2007. Integrarea europeană este o stradă cu două sensuri, şi trebuie să realizăm că este şi datoria noastră de a ne ridica la standardele înalte promovate de Uniunea Europeană.

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.