Stimaţi colegi, doamnelor şi domnilor deputaţi,

A devenit deja o isterie naţională obiceiul defectuos şi nefondat al atacării instituţiilor reprezentative ale statului. Din păcate, democraţia poate fi greşit înţeleasă, şi cam acest lucru se întâmplă deseori în România. Spre exemplu, am observat în ultimele zile seria de atacuri lansate de fostul preşedinte Traian Băsescu la adresa justiţiei. Mi se pare că fostul preşedinte uită prea repede că nu vorbeşte în numele cetăţeanului Traian Băsescu, ci în numele celui care a însemnat zece ani Instituţia Prezidenţială a României. Ieşirile domniei sale de acum nu sunt altceva decât o gravă încălcare a normelor fundamentale ale statului de drept şi ale regimului democratic din România. Trecând peste litera Constituţiei, aşa cum ne-a tot obişnuit de-a lungul mandatului său de „jucător”, fostul preşedintele se erijează mai nou într-un fel de diriginte, care îşi permite, nu ştiu din ce calitate, să îşi dea cu părerea despre tot şi toate, şi să pună presiune pe acţiunile puterii judecătoreşti. El crede că deţine adevărul absolut, din moment ce indică nonşalant ce sentinţe trebuie date, când şi în ce context, cine este vinovat şi cine nu…
Traian Băsescu a trecut acum de la statutul de preşedinte-jucător la cel de ex-preşedinte-judecător, ceea ce nu constituie o atitudine demnă de un fost şef de stat. Instituţiile statului trebuie lăsate să îşi facă datoria, să lucreze, cu atât mai mult atunci când ne referim la justiţie! Nu ne putem transforma cu toţii în stăpâni ai ţării, nu putem transforma România într-o moşie proprie! Trebuie să încetăm să cultivăm răul la scară naţională, să nu mai găsim în orice doar motive de insatisfacţie. Astfel de acţiuni de permanentă contestare nu fac altceva decât să producă dezechilibre, atât în instituţiile atacate, cât şi în rândul percepţiei românilor referitoare la buna funcţionare a statului, în general.
Sunt de părere că puterea judecătorească îşi respectă independenţa şi acţionează în respectul şi supunerea faţă de lege. Societatea românească şi statul de drept din România, atacate pe diferite flancuri şi cu tendinţe vădit dictatoriale, are în puterea judecătorească poate un ultim pilon de rezistenţă. Este o responsabilitate mai mult decât profesională pentru oamenii din sistem, învestiţi cu această responsabilitate, să reziste şi să îşi facă datoria în mod corect şi onest faţă de toţi cetăţenii acestei ţări.
Consider că avem nevoie de luciditate, calm şi o viziune constructivă. Nu putem să contribuim la dezvoltarea şi modernizarea României într-un permanent climat de scandal, de ură, de învrăjbire. Trebuie să analizăm riguros şi nepărtinitor toate situaţiile care impun o luare de poziţie publică exclusiv negativă, lansată strict pentru a da apă la moară cârcotaşilor. În acest context, cu cât vom fi mai analitici în a examina potenţialele subiecte de scandal, cu atât vom putea să discernem cât mai bine ceea ce trebuie să facem, şi să eliminăm astfel tendinţele de manifestare a răului absolut.

Deputat PSD de Bacău,
Miron SMARANDACHE

Media
No rating yet

Comments are closed.