Senatorul Vasile Nistor: declarație politică cu privire la situația alarmantă în care a ajuns RAFO Onești

 

Nistor-VasileStimate colege, stimaţi colegi,

Situaţia de la RAFO Oneşti se înrăutăţeşte pe zi ce trece. Ieri au demarat proteste ale salariaţilor, întrucât aceştia nu şi-au mai primit drepturile salariale de la începutul acestui an.

Ca senator de Oneşti, am fost preocupat de soarta rafinăriei şi am făcut până în acest moment multiple demersuri parlamentare. Aş aminti Interpelarea adresată Ministrului Economiei, Interpelarea adresată Prim-Ministrului al României, Declaraţia Politică privind situaţia locurilor de muncă de pe platforma RAFO Oneşti.

Din păcate, toate aceste demersuri au rămas practic nerezolvate, iar situaţia muncitorilor de pe platformă s-a înrăutăţit. îngrijorător este faptul că sindicatul de la RAFO în loc să apere drepturile muncitorilor, încearcă să caute scuze acţionarului majoritar Petrochemical Holding. La momentul preluării societăţii RAFO, mai exact în toamna anului 2006, de către acest acţionar majoritar, compania era în prim program de reorganizare, mai dispunea de un număr de peste 2000 de salariaţi şi promitea că va repune unitatea în funcţie, fară a diminua numărul locurilor de muncă.

Anul 2008 a fost practic ultimul an în care în rafinărie se mai producea motorină sau benzină, iar de atunci afacerile companiei au constat doar în vânzarea a diverse active, utilajele şi echipamentele tehnologice fiind păstrate în conservare până la un moment dat, când, o parte au fost valorificate ca fier vechi, iar numărul salariaţilor a ajuns în prezent la mai puţin de 400.

În interpelarea adresată Domnului fost Prim-Ministru Victor Viorel Ponta, în martie 2015, după ce am prezentat pe scurt situaţia RAFO Oneşti, am solicitat iniţierea acţiunii de control de către Corpul de Control aflat în subordinea Prim-Ministrului, privind contractul de privatizare RAFO Oneşti.

În locul demarării acţiunii de control, am primit un răspuns din partea Prim-Ministrului care cuprindea lista investitorilor şi etapele parcurse, fară a demara acţiunea de control şi fară o explicaţie concretă a cauzelor degradării situaţiei acestei platforme industriale importante pentru economia românească şi pentru toţi muncitorii din zonă.

Stimaţi colegi, vă supun din nou atenţiei acest subiect şi vă solicit sprijinul pentru a găsi vinovaţii şi pentru a reuşi totuşi să facem ceva pentru această unitate importantă din economia românescă.

Media
No rating yet

Comments are closed.