Nistor-VasileStimate colege, stimaţi colegi,

În România, bugetul unui club sportiv este în general susţinut de către autorităţile locale, sursa de finanţare venind din partea Consiliului Local sau Judeţean, cadrul legislativ actual nefiind atractiv pentru investitorii privaţi. Singura excepţie este prima ligă de fotbal, unde bugetele sunt asigurate din drepturi TV sau participarea în cupele europene. În rest, „sportul rege” practicat în eşaloanele inferioare, alături de celelalte discipline sportive, sunt finanţate din bani publici. Anul trecut, peste 80 de milioane de euro au fost alocaţi de către Consiliile Judeţene şi Locale pentru sport pe teritoriul întregii ţări. în schimb, Ministerul Tineretului şi Sportului a alocat mai puţin de 15 milioane de euro celor 61 de federaţii sportive din subordine.

Performanţele cluburilor sportive din România sunt strâns legate de bugetele de care acestea dispun. În judeţul Bacău, echipa de fotbal S.C. Bacău, împreună cu clubul de volei feminin Ştiinţa Bacău şi cel de handbal masculin Ştiinţa M.D. Bacău nu pot obţine performanţele dorite din cauza problemelor de finanţare. Salariile foarte mici sau lipsa acordării acestora în decurs de mai multe luni, determină jucătorii să părăsească echipele menţionate pentru a căuta stabilitate financiară în altă parte.

Aceste probleme se resimt şi în restul ţării, primarii din mai multe oraşe fiind nemulţumiţi de faptul că echipele sportive nu pot beneficia de o finanţare corespunzătoare. În multe din aceste cazuri, principala problemă este intervenţia Curţii de Conturi, prin care aceasta blochează conturile cluburilor sportive pe motiv că finanţarea este făcută în mod ilegal. Un exemplu recent este cel din Judeţul Timiş, în care Primăria din Timişoara a fost acuzată de finanţarea ilicită a patru cluburi de prestigiu din localitate, deşi reprezentanţii executivului susţin că Hotărârile de Consiliu Local ce prevăd finanţarea echipelor timişorene au avizul Judecătoriei Timişoara. Cu conturile blocate, cluburile în cauză nu mai pot accesa banii proveniţi de la autorităţile publice, afectându-le astfel participarea în competiţiile interne şi externe.

Majoritatea edililor preocupaţi de starea echipelor locale susţin că legislaţia actuală din domeniul sportului este neclară, iar interpretarea ei diferă de la judeţ la judeţ. Ca susţinător al performanţei sportive, consider că este necesară o iniţiativă legislativă care elimină ambiguităţile din actuala lege a sportului, facilitând astfel o finanţare corespunzătoare pentru cluburile autohtone dornice de succes.

Vă mulţumesc!

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.