Nistor-VasileStimate colegi,

Stimaţi colegi,

Mâine, 1 octombrie, comunitatea globală celebrează Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, un eveniment menit să ne reamintească de importanţa susţinerii şi respectării persoanelor în vârstă. La fel ca în anii precedenţi, sărbătoarea are o tematică, cea de anul acesta reflectând asupra incluziunii vârstnicilor în mediul urban, având în vedere numărul tot mai mare de bătrâni ce rezidenţiază în oraşele lumii.

În trecut am vorbit despre scăderea populaţiei tinere a României şi a Europei şi despre efectele acestui declin asupra generaţiilor viitoare. Astăzi consider că este important să ne concentrăm asupra fenomenului îmbătrânirii populaţiei lumii şi felului în care se va resimţi această tendinţă aici, în România.

Statisticile puse la dispoziţie de Organizaţia Naţiunilor Unite indică un număr de 2 miliarde de persoane trecute de 60 de ani până în anul 2050. Astfel, avem datoria, ca societate, să reacţionăm şi să continuăm eforturile de a îmbunătăţi calitatea vieţii celor ce ajung la bătrâneţe. Responsabilitatea noastră este de a asigura un sistem social unde se pune preţ pe drepturile celor înaintaţi în vârstă şi un sistem medical care face toate eforturile posibile pentru ca aceştia să aibă parte de tratamentul corespunzător. Mai presus de toate, avem obligaţia să creăm o Românie unde oamenii vârstnici primesc respectul cuvenit.

Nu putem opri fenomenul îmbătrânirii populaţiei, dar putem decide felul în care acesta se va desfăşura. Este dreptul fiecărui român de a îmbătrâni frumos şi de a se bucura de această etapă a vieţii sale într-un mod activ şi sănătos.

Vă mulţumesc.

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.