Ciubotaru-Lucian-ManuelÎNTREBARE
Adresată: Doamnei Laura Corina Georgescu, Preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului
De către: Deputat PNL de Bacău, Lucian Ciubotaru
Obiectul întrebării: A transformat România, sub bagheta dumneavoastră, promovarea sufocantă în audiovizual a inculturii în strategie naţională?
„Misiunea CNA este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului.”

Asta-i misiunea dar, din păcate, sub gestionarea dumneavoastră acesta este rezultatul: priveghiuri şi înmormântări, femei aproape dezbrăcăte, manipulări grosolane, certuri şi scandaluri alimentate de televiziuni, oameni inculţi exploataţi la maximum, provocaţi, promovaţi şi încurajaţi de către jurnaliştii, care se chinuie din răsputeri să scoată la suprafaţă, cu mult „profesionalism”, incultura din ei în faţa telespectatorilor.

Deschidem televizoarele şi suntem, pur si simplu, oripilaţi şi indignaţi să constatăm, zi de zi, în ce s-a transformat libertatea de exprimare: un spectacol al inculturii. Ne-am săturat să auzim la nesfârşit de la oameni cu responsabilităţi, ca dumneavoastră, folosind obsesiv şi iresponsabil sintagma „asta se cere” sau „aveţi telecomandă”. Nu, nu asta se cere. Asta se bagă populaţiei cu bună-stiinţă pe gât, iar telecomanda nu mai e de mult o soluţie de scăpare. Cu cât schimbi mai multe canale, cu atât te afunzi mai mult în „mocirla” media.

Ne ferim de cenzură, atât de termenul în sine cât şi de aplicarea acestuia şi invocăm nevoia de libertate, dar cum să obţinem acest efect? Stopând promovarea inculturii, a imaginilor şocante explicite, a pornografiei şi a subiectelor ieftine, televiziunile ar fi încurajate să ridice standardele, să se îndrepte către programe culturale, educative, divertisment de bună calitate şi astfel generaţia de mâine ar putea fi salvată. Nu suntem toţi genii şi fiecare trebuie să se regăsească într-un program tv, dar asta nu înseamnă promovarea cu orice preţ a prostiei, prostituţiei şi mârlăniei pe toate posturile. Vreţi să acreditaţi ideea că majoritatea covârşitoare a românilor sunt inculţi, idioţi şi suferinzi de manelism? Din analizarea programelor tv controlate la această dată de instituţia dumneavoastră cam asta înţelegem ca sugeraţi.

Mă număr printre numeroşii telespectatori din România care consideră că lucrurile au scăpat grav de sub control în ceea ce priveşte programele care se difuzează la tv. Suntem invadaţi de incultură, nu se mai investeşte în valoare şi în devenire morală. Nu se mai promovează, cel puţin la orele de maximă audienţă, principiile sănătoase ale poporului român, exemplele pozitive ce pot fi modele corecte: familia creştină şi moralitatea ei, spiritualitatea, cultura şi tradiţiile care sunt comori obligatoriu de lasat moştenire noilor generaţii.

Ce le transmitem noilor generaţii sub preşedinţia dumneavoastră? Un limbaj violent, indecent, pe care şi dumneavoastră – din ce s-a văzut pe media în nenumărate rânduri- il practicaţi, modele de viaţă de tipul Guţă, Leo de la Strehaia, Oana Zăvoranu, nenumăratele vrăjitoare şi prostituate transformate în asistente ale emisiunilor ce se difuzează la ore de maximă audienţă. Mai pe scurt îndobitociţi viitoarele generaţii, încurajând prezentarea, obsesivă, a unor modele greşite.

Dumneavoastră, în calitate de Preşedinte al acestei instituţii, sunteţi oglinda programelor care au acest efect devastator asupra celor ce sunt la vârsta la care işi formează o imagine despre viaţa, familie şi societate. Vă place ce vedeţi? Vă place Capatos şi divertismentul „Show-ului păcătos”, „Măruţă” sau „Acces direct”ş.a., emisiuni lipsite de moralitate care se difuzează nestingherite la ore mai mult decât nepotrivite? Am fost întrebat de cetăţeni, în calitatea pe care o am de membru al Comisiei pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în Masă, de ce nu se iau măsuri împotriva dumneavoastră şi a CNA-ului, de ce vă tolerăm în condiţiile în care sunteţi ineficienţi sau cum vă puteti justifica activitatea şi salariile imense având în vedere multitudinea de emisiuni tv care instigă şi stimuleză comportamente indecente sau imorale prejudiciind demnitatea umană şi constituind un model otrăvit pentru cei ce reprezintă viitorul României, noile generaţii.? Programele de televiziune afectează dezvoltarea mentală şi morală, abundă în subiecte despre violenţă, limbaj suburban şi deseori cu tentă sexuală. Aceasta este diversitatea dumneavoastră culturală ?!

Sunt pe cale să dau unicul răspuns plauzibil; aşa preşedinte, aşa atitudini,… aşa programe, însă, aştept de la dumneavoastră răspunsuri la această interpelare, care să-mi ofere posibilitatea unui altfel de dialog cu cetăţenii privitor la aceste subiecte fierbinţi.

Vă întrebăm doamnă preşedinte CNA, Laura Georgescu:

Care sunt argumentele dvs. care să vină în sprijinul unei responsabilităţi REALE faţă de public în momentul de faţă ?

Ce vă împiedică să aplicaţi mai multe sancţiuni până la a interzice asfel de programe lipsite de profesionalism, dăunătoare pentru psihicul, moralitatea oricărui om şi care împiedică progresul cultural al telespectatorului ?

Cum vă justificaţi activitatea având în vedere multitudinea de emisiuni tv care instigă la ore de maximă audienta şi stimuleză comportamente indecente sau imorale prejudiciind demnitatea umană?

Vă rog să-mi comunicaţi dacă sunteti dispusă să faceţi ceva, în cel mai scurt timp, astfel încât să se observe o ameliorare în grila de programe a televiziunilor din România.

Dacă jurnalistul este iresponsabil sau dezinteresat în goana personală de a face bani prin obţinerea de audienţă cu orice preţ, atunci CNA-ul, care are puterea şi obligaţia legală şi morală de a-l sancţiona şi nu face nimic, cum este? Cine sau ce ar putea schimba în conştiinţa noilor generaţii percepţia acestor modele total greşite impregnate astăzi în mentalul lor prin contribuţia directă a televiziunilor „supravegheate CU RESPONSABILITATE” de instituţia dumneavoastră?
Solicit răspuns scris.

Autorul articolului

Articole asemănătoare

One Response Comment

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.