Bujor-Dumitru-MarcelINTERPELARE

Adresată: Domnului Nicolae Bănicioiu, Ministerul Sănătăţii

De către: Domnul Senator Marcel Bujor

Obiectul interpelării: Proiectul Băncilor Regionale de ţesuturi şi celule umane

Stimate domnule ministru,

Banca de organe, ţesuturi şi celule reprezintă o unitate specializată a unui spital sau instituţie medicală care desfăşoară activităţi de prelucrare, conservare, stocare şi distribuţie a organelor, ţesuturilor şi celulelor umane.

În România, situaţia băncilor de ţesuturi şi celule umane este foarte precară în dezvoltarea terapiei de regenerare, necesară pacienţilor aflaţi în stare gravă, cu arsuri adânci şi întinse la nivelul pielii.

Proiectul Băncilor Regionale de ţesuturi şi celule umane prevedea înfiinţarea a patru bănci de ţesuturi la Iaşi, Târgu Mureş, Bucureşti şi Timişoara, costul total ridicându-se la peste 3 milioane de euro, sumă alocată din fondurile Ministerului Finanţelor Publice, în contextul în care România a pierdut finanţarea iniţială din fonduri PHARE.

În prezent, Spitalul Clinic Colentina şi Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Grigore Alexandrescu” din Bucureşti pot desfăşura activitatea de bancă de ţesuturi şi de utilizator de piele, dar nu mai mult de doi ani calendaristici de la intrarea în vigoare a ordinului Ministerului Sănătăţii, cu îndeplinirea angajamentelor asumate.

Având în vedere necesitatea acută a existenţei băncilor de ţesuturi şi celule în vederea dezvoltării terapiei de regenerare, perfecţionării şi armonizării sistemului sanitar, vă rog, domnule ministru, să-mi precizaţi, care este stadiul Proiectului Băncilor Regionale de ţesuturi şi celule umane.

Solicit răspuns scris.

Media
No rating yet

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.