Necula-CosminAdresată:      Domnului Eugen Orlando Teodorovici, Ministrul Finanţelor Publice

De către:       Deputatul Cosmin Necula

Obiectul întrebării: Evaziunea fiscală în judeţul Bacău

Stimate domnule Ministru,

În cadrul Operaţiunii ’’Cristal”, în judeţul Bacău au fost verificate, de către ANAF, centrele comerciale ’’Romalion” şi ’’Bialex”. În complexul ’’Romalion”, controlul ANAF a început în data de 19.10.2015 iar în complexul ’’Bialex”, controlul a început pe 26.10.2015. În ambele cazuri, controalele inspectorilor ANAF continuau şi în data de 2 noiembrie 2015.

Încă de la începutul expunerii mele doresc să precizez că evaziunea fiscală şi corupţia sunt cele care stopează evoluţia unei societăţi şi, din punctul meu de vedere, ele trebuie eradicate. În acelaşi timp consider că şi abuzul de putere al reprezentanţilor instituţiilor de control reprezintă un pericol pe care trebuie să îl limităm sau să îl eliminăm.

M-am întâlnit, la finele săptămânii trecute, cu agenţii economici care operează în cele două centre comerciale, iar aceştia mi-au adus la cunoştinţă o serie de (informaţii ce lipsesc din documentul oficial, postat pe cdep.ro)

  • În primul rând aceşti comercianţi susţin că sunt discriminaţi în raport cu marile lanţuri de magazine din România, deoarece ei sunt mult mai des verificaţi fată de marii retaileri;
  • În timpul controalelor, inspectorii ANAF au lăsat de înţeles că acţiunile de inspecţie sunt derulate ca urmare a unor sesizări ale marilor retaileri;
  • Lipsa unor controale preventive care să îi ajute şi să le explice modalităţile prin care să îşi organizeze activitatea.

În acelaşi timp, agenţii economici din cele două centre comerciale au reclamat şi faptul că acest tip de control durează mult prea mult şi are ca efect îndepărtarea clienţilor lor. Toţi întreprinzătorii mi-au spus că cifra lor de afaceri a scăzut cu 70% de o săptămână, ca urmare a fricii pe care inspectorii ANAF o generează în astfel de acţiuni. Mai mult, oamenii de afaceri din centrele comerciale consideră că aceste controale sunt menite ”să denigreze şi să distrugă în totalitate acest tip de comerţ susţinut în proporţie covârşitoare de capitalul autohton”, cum se arată într-o petiţie semnată de 181 de persoane. Aşadar, o micro-industrie care lună de lună reprezintă o sursă de venit la bugetul local şi bugetul de stat.

În vederea clarificării acestor aspecte, domnule Ministru am rugămintea de a-mi răspunde la următoarele întrebări:

  • Motivaţia pentru care o astfel de operaţiune trebuie să dureze atât de mult şi argumentele pentru care inspectorii ANAF au stat pentru o perioadă atât de lungă în centrele comerciale din municipiul Bacău ?
  • Rezultatele concrete ale inspecţiei ANAF :

o Câte cazuri de evaziune fiscală au fost descoperite ?

o Care este prejudiciul generat de aceste cazuri ?

o Câte amenzi au fost aplicate şi, mai ales, motivul pentru care cetăţenii au fost amendaţi ?

  • Câte controale au efectuat inspectorii ANAF în perioada 1 ianuarie-31 octombrie la marile lanţuri de magazine din municipiul Bacău, respectiv Selgros, Metro, Carrefour, Kaufland, Lidl, Real etc.
  • Care au fost abaterile constatate în urma controalelor la retailerii din municipiul Bacău, cuantumul prejudiciului şi măsurile luate ?
  • Când vor înceta controalele la centrele comerciale din municipiul Bacău?

Activitatea Guvernului României în sensul diminuării fenomenului de evaziune fiscală, dar şi în domniul relaxării fiscale a fost una extrem de importantă şi care a generat rezultate pozitive în economie!

Multe dintre aceste rezultate se datorează si oamenilor de afaceri ca cei din centrele comerciale din Bacău, care sunt, înainte de orice, oameni oneşti şi contribuitori la bugetul local sau la bugetele de stat. Din acest motiv cred că aceşti oameni nu trebuie trataţi de reprezentanţii instituţiilor de control ale statului ca marii evazionişti ai României, la fel cum cred că nu trebuie umiliţi de cei care fac controale !

În acelaşi timp consider că activitatea Guvernului României nu trebuie nici ea umbrită de inspectorii prea zeloşi care duc la compromiterea unor astfel de operaţiuni!

Solicit răspuns scris.

Media
No rating yet

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.