Suntem cetățeni europeni. Om fi. Dar asta sună mai mult a interogație. Cum putem avea pretenții la reforme majore în acest mic și cu potențial, totuși, oraș, când autoritățile nu pot găsi soluția unei probleme, cum ar fi cea a maidanezilor?

poze cain1Metropolă a câinilor și a cioarelor, Bacău e un fel de Amsterdam, acolo unde bicicletele numără mai mult decât citadinii. La noi, maidanezii sunt înfiați, fără acte, de către pensionarii care simt nevoia de a avea grijă de cineva. Ok. Păi, să le dăm de lucru: dragii noștri bunei, noi avem nevoie de grija voastră pe care să o manifestați, însă, prin lăsarea câinilor în vizorul autorităților ce au misiunea de a se ocupa de aceștia. Pericolul celor mici și nu numai începe cu anume aceste patrupede care activează în regim non-stop și care sunt omniprezente: prin parcuri, pe străzi, printre blocurile de locuit, grădinițe, școli etc. Am devenit un fel de casă a maidanezilor, întrucât aceștia sun hrăniți și adăpostiți de unii locuitori ai orașului, lăsându-i liberi să hoinărească zile și nopți, neconștientizând gravitatea lucrurilor și nesiguranța fiecărui locuitor pe care-l paște în orice moment neinspirat.

Un lucru trebuie să fie mai clar decât toate: problema maidanezilor e una cu vechime, deci alimentată zilnic. Împotriva factorilor care o încurajează nu se face nimic, pentru că, ducându-mă după o carte la biblioteca județeană din parcul Cancicov, se-ntâmplă să mă-ntorc cu o mușcătură de câine. Cazul unei angajate la această bibliotecă este unul destul de trist, femeia alegându-se cu o rană cumplită la picior.

poze caine 3Autoritățile ne tot îmbată cu apă de ploaie, primarul de Bacău pronunțându-se asupra problemei cu promisiuni care asigură orășenii în legătură cu rezolvarea acesteia până la finele anului. Ne apropiem de el, fără vreo schimbare în tablou: interesul este unul sublim, dar lipsește cu desăvârșire. Serviciul de ecarisaj are nevoie, încă din 2014, de o altă autospecială pe care o asigura parcă primăria, dar, drept spus: minuni fac doar Sfinții.

În presă circulă informații oficiale: circa 3800 de câini se află în adăpostul de 12 hectare de la Nicolae Bălcescu. Se pare că există un vector, o forță care stăruie să transforme Bacăul într-un alt adăpost de acest gen. Fenomenul a început cu parcurile și câștigă teren în fiecare zi. De la începutul anului curent, adică în zece luni, cei de la ecarisaj au prins 1400 de câini ai străzii, ceea ce se rezumă la 14 patrupede pe lună, or angajații de la centru își fac treaba când au chef.

Dragi băcăuani, ce oră e? E o oră minunată. Tocmai cea în care să ne facem auziți prin starea disperată a lucrurilor. Se întâmplă cu noi, deci noi trebuie să vorbim. Știm că Se poate mai bine pentru maidanezi, pentru că acest bine se îndreaptă înspre noi.

Surse imagini:

http://zdbc.ro/atacat-de-o-haita-de-caini-in-parcul-cancicov-din-bacau-animalele-sunt-crescute-de-cativa-pensionari-din-zona/

http://www.desteptarea.ro/bacau-oras-european-doua-femei-atacate-de-caini/

http://www.kristofer.ro/de-ce-sa-ne-mintim-problema-cainilor-comunitari-este-departe-de-a-fi-rezolvata/

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.