INTERPELARE

Adresată: Domnului ministru Mihai Tudose

Ministerul Economiei, Comerţului si Turismului

De către: Domnul Senator Marcel Bujor

Circumscripţia electorală: Bacău Grup Parlamentar: PSD Şedinţa Senatului din data de: 19.02.2015

Obiectul interpelării: Implementarea unui program de modernizare şi investiţii în vederea repornirii rafinăriei RAFO Oneşti

La începutul lunii februarie a.c. acţionarul majoritar al RAFO Oneşti a decis începerea procedurii de desfacere (vânzare) a activelor şi utilajelor aferente ale companiei, datorită situaţiei financiare cu care se confruntă rafinăria.

Sumele obţinute ca rezultat al desfacerii activelor şi utilajelor vor fi folosite în cadrul companiei pentru întreţinerea activităţii curente, plata obligaţiilor de mediu, întreţinerea infrastructurii companiei cu scopul viitoarei utilizări a teritoriului în calitate de platformă industrială pentru implementarea unor proiecte tehnice.

Rafinăria din Oneşti nu mai funcţionează din anul 2008, aproximativ 800 de angajaţi au fost trimişi acasă, fiind păstraţi 410 angajaţi pentru conservarea instalaţiilor.

Ţinând cont de faptul că starea utilajelor statice şi dinamice este impecabilă, acţionarul majoritar a revenit la decizia iniţială de a vinde din activele şi utilajele companiei, dând asigurări că lucrează la un plan de salvare a rafinăriei, având nevoie de sprijinul moral, logistic şi financiar al autorităţilor statului pentru a demara acest proiect de dezvoltare şi nu de lichidare a rafinăriei.

Cunosc faptul că posibilităţile reale de intervenţie ale guvernului în activitatea firmelor cu capital integral privat sunt limitate. Din păcate, latura socială şi economică legată de salariaţii acestei mari unităţi industriale a fost uitată de guvernanţi, în condiţiile în care promisiunile nu s- au materializat iar locuitorii municipiului Oneşti şi cei din localităţile învecinate au rămas fără locuri de muncă şi implicit, fără venituri.

Faţă de cele prezentate, vă rog, domnule ministru, să îmi comunicaţi ce măsuri se pot întreprinde pentru a sprijini acţionarul şi administraţia Rafo în vederea demarării unui program de modernizare şi repomire a rafinăriei. De asemenea, vă rog să îmi precizaţi dacă există o analiză la nivelul Guvernului şi a altor instituţii ale statului, în vederea identificării unor soluţii pentru detensionarea problemelor sociale din zonă.

Solicit răspuns scris.

Cu deosebită consideraţie,

Media
No rating yet

Comments are closed.