Domnule preşedinte,

Doamnelor şi domnilor senatori,

Această săptămână a debutat cu două acţiuni politice care se înscriu în strategiile tipice FSN-ului lui Ion Iliescu din anii ’90. În primul rând, nu pot să nu menţionez că propunerea fostului lider, din păcate, liberal Călin Popescu-Tăriceanu privind înfiinţarea unei comisii pentru „evaluarea democraţiei şi a statului de drept în România” este o iniţiativă care aduce puţin aminte de anumite acţiuni de reeducare socialistă din anii ’50. După ce a criticat, în repetate rânduri, activitatea procurorilor şi a reprezentanţilor Consiliului Superior al Magistraturii şi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, acum liberalul socialist Călin Popescu-Tăriceanu vrea ca democraţia din România să fie evaluată. Cum se realizează o astfel de evaluare, e greu de cuantificat în condiţiile respectării principiilor separaţiei puterilor în stat. Mai ales că modul de abordare propus asupra subiectului nu este de o manieră transparentă, echilibrată şi în acord cu legislaţia Uniunii Europene, Uniune din care facem şi noi parte.

Se pare că demersul domnului Tăriceanu ascunde anumite interese subiective legate de acţiunile justiţiei la adresa unor reprezentanţi ai puterii actuale, acţiuni care deranjează… dar nu trebuie uitat că şi faptele de corupţie deranjează când e vorba de banul public.

O altă atitudine politică ce a stârnit interesul public este una privind interesul naţional în contextul geopoliticii regionale actuale. Mă refer aici la participarea premierului Ponta la Jocurile Europene de la Baku în contextul boicotării lor de către înalţii demnitari ai ţărilor Uniunii Europene. Se observă astfel că proverbul „lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba” rămâne actual pentru PSD şi Victor Ponta. Apropierea ideologică de ţările fostului bloc sovietic (excepţie Turcia), patronat în continuare de Rusia, rămâne în sângele tovarăşilor cu maşini de lux şi discursuri fals occidentale din cadrul Partidului Social Democrat. Domnul Ponta inaugurează o nouă axă pentru scena politică: axa Moscova – Baku – Ankara – Bucureşti. Interesant este faptul că această axă este formată din ţări, în afară de România, care au probleme în „evaluarea democraţiei şi a statului de drept”, cum ar spune domnul Tăriceanu.

De asemenea, nu trebuie uitat un adevăr sine qua non: atât domnul Recep Erdogan, domnul Vladimir Putin, domnul Ilham Aliyev şi nelipsitul domn Aleksandr Lukașenko sunt modele – cu ghilimelele de rigoare – de urmat de domnul Ponta.

Stimaţi colegi,

Se pare, astfel, că cele două acţiuni, cea externă a domnului Ponta şi cea legislativă a domnului Tăriceanu, sunt interconectate şi reprezintă o reaşezare a interesului social-democraţiei româneşti şi a pseudoliberalismului mercantil reprezentat de gruparea Tăriceanu, pe principiul „dacă Vestul nu ne acceptă, tot la Est este mai bine”! Altfel spus, metehnele neocomuniste şi autoritariste sunt greu de uitat.

Vă mulţumesc.

Media
No rating yet

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.