Luchian-DragosRĂSPUNS LA ÎNTREBAREA FORMULATĂ DE CĂTRE DOMNUL SENATOR LUCHIAN DRAGOŞ PRIVIND MODUL DE IMPLEMENTARE A POLITICII PRIVIND COTELE DE REFUGIAŢI ALOCAŢI ROMÂNIEI

Referitor la interpelarea dumneavoastră, doresc să precizez că Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte îndeaproape evoluţiile la nivel european şi propunerile avansate privind modalitatea de gestionare a fenomenului migraţionist din perspectiva rolului său în materie de politică externă. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe acordă, în limita competenţelor sale, întregul sprijin în derularea dialogului inter-instituţional pentru elaborarea poziţiei României, care, pe fond, revine, Ministerului Afacerilor Interne.

În discuţiile de la nivel european pe acest subiect, România a exprimat sprijinul său pentru formularea unui răspuns european comun la această provocare iară precedent, pledând, în acelaşi timp, pentru o abordare cuprinzătoare a problematicii, cu accent pe găsirea de soluţii urgente şi adecvate care să trateze problema la sursă, în ţările de origine.

România continuă să susţină necesitatea unei abordări comprehensive a problematicii, bazată pe conexiunea dintre dimensiunea internă şi externă a migraţiei, care să conducă la combaterea cauzelor profunde ale fenomenului.

În acest context, în ce priveşte dimensiunea externă a problemei, MAE a susţinut, în cadrul reuniunilor miniştrilor afacerilor externe ai UE, necesitatea elaborării unei strategii ample şi cuprinzătoare la nivelul UE care să includă măsuri de natură economică, socială şi educaţională în ţările de origine, gestionarea crizelor din aceste state, stabilizarea post-conflict, printr-o mai bună utilizare a instrumentelor financiare externe şi a politicii de dezvoltare a UE, cooperarea cu ţările de tranzit şi combaterea traficului de persoane.

Cu privire la aspecte concrete referitoare la relocarea şi integrarea refugiaţilor, reiterăm faptul că acestea sunt gestionate, pe fond, de Ministerul Afacerilor Interne.

Vă asigur că MAE va continua să urmărească activ discuţiile din plan european pe tema migraţiei, în special pe aspectele care privesc dimensiunea externă a procesului.
Ministerul Afacerilor Externe

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.