Luchian-DragosAdresată: Domnului ministru Bogdan Lucian Aurescu, Ministerul Afacerilor Externe şi Domnului viceprim-ministru şi ministru Gabrîel Oprea Ministerul Afacerilor Interne

Obiectul interpelării: modul de implementare a politiciil privind cotele de refugiaţi alocaţi României

Domnilor miniştri, situaţia imigranţilor care au invadat Uniunea Europeană este ultra- mediatizată atât în societatea românească dar şi în cea internaţională.Dar în contextul actual, Comisia Europeană a propus, în 9 septembrie, o serie de măsuri: distribuirea de urgenţă a 120.000 de refugiaţi ajunşi deja în Grecia, Ungaria şi Italia în alte state UE. Această cifră se adaugă celor 40.000 de refugiaţi propuşi pentru a fi redistribuiţi în mai din Malta, Italia şi Grecia; un mecanism permanent de distribuire a imigranţilor destinat tuturor statelor membre, care să poată fi activat oricând pentru a veni în ajutorul statelor membre confruntate cu situaţii de criză; elaborarea unei liste cu “ţări de origine sigure”, precum Albania, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Serbia şi Turcia, în care pot fi repatriaţi solicitanţii de azil; un plan de acţiune comun pentru repatrierea extracomunitarilor şi constituirea unui fond de încredere de 1,8 miliarde de euro pentru îmbunătăţirea situaţiei din Africa prin abordarea cauzelor imigranţiei clandestine.

Situaţia imigraţiei va fi dezbătută din nou cu ocazia reuniunii Consiliului JAI din 8 octombrie, iar deciziile finale ar urma să fie luate la summitul Consiliului European din 15- 16 octombrie. Consiliul JAI reunit la Bruxelles nu a ajuns, lunea aceasta, la o soluţie concretă privind redistribuirea valurilor de imigranţi care au intrat în ultima lună în spaţiul Schengen. Miniştrii de interne şi de Justiţie din UE au stabilit relocarea a doar 40.000 de imigranţi – decizie care fusese luată deja în luna mai. Decizia privind totalul de 160.000 de imigranţi la care se făcea vorbire înainte de Consiliu a fost amânată pentru luna octombrie, când vor fi reluate discuţiile despre cote şi relocări. Decizia finală referitoare la aceste măsuri şi eventuala lor obligativitate se va discuta la reuniunea programată pe 8 octombrie. Programul Juncker, ce prevede suplimentarea cu 120.000 de refugiaţi, rămâne aşadar să fie abordat din nou peste trei săptămâni, cu şanse mici de realizare, comentează presa internaţională.

în acest sens, ca şi miniştri de resort, vă rog să precizaţi următoarele:

  1. Indiferent dacă această cotă propusă este acceptată sau nu de forurile europene, care sunt măsurile de implementare a politicilor economice şi sociale pentru refugiaţii care vor veni în România ?
  2. în contextul în care marea majoritate a acestei categorii de migranţi sunt persoane care au familii (copii, soţ/soţii, părinţi, etc) în ţările de origine şi doresc ca treptat- treptat să-şi reconstituie familia şi o integrare a lor în societatea românească, vă rog să precizaţi ce măsuri veţi aplica în acest sens ? Prezentaţi strategia pe care o aveţi în vedere pentru implementarea unor astfel de situaţii.

Vă mulţumesc.

Solicit răspuns în scris.


Media
No rating yet

2 Response Comments