Ședința de constituire a noului Consiliu Județean Bacău: Sorin Brașoveanu, directorul DGASPC, este noul președinte al CJ

13503130_807100586090746_1323592546578283753_oJoi, 23 iunie, a avut loc şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Bacău (CJ). Aceasta a avut loc într-un cadru festiv, în sala de conferinţe de tip amfiteatru a Centrului de Afaceri şi Expoziţii. Sala de 360 de locuri a fost arhiplină fiind necesară suplimentarea acesteia cu scaune. Președintele ales de către consilierii județeni, cu 27 de voturi „pentru”, este Sorin Brașoveanu (PSD). Dintre cei patru candidați propuși de partide pentru cele două funcții de vicepreședinte – Ionel Floroiu (PSD), Marius Gheorghiță (ALDE), Claudiu Năstase (PNL) Vasile Izvoranu (PSRO) – câștig de cauză au avut candidații propuși de PSD și ALDE. În discursul său, noul președinte al CJ, Sorin Brașoveanu, și-a exprimat dorința clară de a comunica deschis cu toți membrii consiliului și de a funcționa „ca o minte, inimă și corp comun”. Paralela între trecut și prezent a fost clar subliniată de Dragoș Benea, care, la ultimul său discurs din plenul CJ, a menționat de mai multe ori relația deficitară dintre Primăria Bacău și fostul Consiliu Județean.

Noua structură a Consiliului Judeţean arată în felul următor: din cei 37 de membri ai acestui mandat, 17 sunt consilieri PSD, 11 consilieri PNL, 5 ai ALDE, 3 ai PSRO şi unul este independent, Sorin Şova. Cum era de aşteptat, deputaţii Constantin Avram (ALDE), Ionel Palăr (PNL), Miron Smarandache (PSD) şi Lucian Şova (PSD) care au fost aleşi pe listele partidelor de la alegerile din 5 iunie au renunţat la mandatul de consilier judeţean în favoarea finalizării celui de parlamentar.

Până la alegerea noului preşedinte al Consiliului, a fost desemnat un preşedinte de vârstă care să conducă lucrările şedinţei alături de doi asistenţi. Consilierul PSD, Ana Marchiş a primit această disticţie, iar cei doi asistenţi aleşi au fost cei mai tineri dintre consilieri: Mihai Mititelu (PNL) şi Ion Cucerescu (PSD).

13483069_807100602757411_8447798552168692619_oAşadar, au fost demarate procedurile pentru constituirea noului CJ:

  1. Alegerea comisiei de validare a Consiliului Judeţean Bacău;
  2. Validarea mandatelor consilierilor judeţeni aleși la data de 5 iunie 2016;
  3. Depunerea jurământului de către consilierii judeţeni ale căror mandate au fost validate;
  4. Constatarea constituirii Consiliului Judeţean Bacău rezultat din alegerile locale;
  5. Constituirea comisiei de numărare a voturilor;
  6. Alegerea preşedintelul Consiliului Judeţean Bacău;
  7. Alegerea vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Bacău;
  8. Stabilirea numărului şi domeniilor de activitate în care se organizează comisiile de specialitate în care se organizează Consiliul Judeţean Bacău.

Cele mai mari dificultăţi au fost întâmpinate la alegerea comisiei de validare şi la cea de numărare a voturilor pentru alegerea preşedintelui şi a vicepreşedinţilor CJ Bacău. Secretariatul CJ a trebuit să vină la marginea scenei pentru a număra voturile de fiecare dată când s-a făcut o propunere şi a fost votată, lucru consumator de timp. Totodată, consilierii s-au împotmolit și în ceea ce priveşte logistica procesului de votare a preşedintelui CJ: cabinele şi urna de vot au fost aşezate în părţile diametral opuse ale scenei, astfel încât consilierii au fost nevoiţi să se plimbe pe scenă cu buletinul de vot în mână, ca la paradă.

Depunerea jurământului de investire – probabil unica luare de cuvânt din viitorul mandat pentru mulţi consilieri

„Jur! Aşa să-mi ajute Dumnezeu!” au fost cuvintele rostite, rând pe rând, de fiecare consilier judeţean, cu mâna pe Biblie şi pe Constituţie. Având în vedere faptul că pe durata anului trecut 18 din cei 37 de consilieri nu au vorbit niciodată în cadrul şedinţelor CJ, putem preciza că există o mare probabilitate ca jurământul depus să fie singura luare de cuvânt pentru mai mulţi consilieri din acest mandat.

Sorin Braşoveanu, directorul DGASPC, noul preşedinte al Consiliului Judeţean Bacău

13528360_807100946090710_5448183007840955780_oPentru această funcţie, alinţa PSD-ALDE l-a propus pe Sorin Braşoveanu, fiind cunoscut de electoratul băcăuan drept Directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. A fost unica sugestie, consilierii din opoziţie preferând să nu vină cu o altă propunere. Rezultatul votului a confirmat aşteptările tuturor, Braşoveanu fiind ales cu 27 de voturi „pentru”. 10 din cei 11 consilieri judeţeni ai PNL au votat împotrivă, consilierul Cezar Olteanu justificând această alegere prin prisma faptului că Partidul Naţional Liberal şi-ar fi dorit un preşedinte din partea ALDE.

Sala a răbufnit în aplauze la anunţarea rezultatului votului, iar Sorin Braşoveanu a păşit pe scenă pentru a susţine discursul de mulţumire:

Vreau să vă mulţumesc pentru prezenţa dumneavoastră într-un număr atât de mare la acest eveniment solemn. Emoţionant, ce să zic… Mulţumesc cetăţenilor judeţului nostru care prin votul lor mi-au acordat încrederea pentru a conduce destinele judeţului în următorii 4 ani. De asemenea mulţumesc celor 27 de voturi, mulţumesc consilierilor judeţeni care au investit încredere în mine alegându-mă în fruntea Consiliului Judeţean. (…) Sunt deschis, sunt adeptul meselor rotunde, adeptul parteneriatului, asocierii în care toţi trebuie să ne manifestăm ca o minte, inimă şi corp comun după hartă de antrenament comună cu un nivel de armonie fără precedent, formând împreună o conştiinţă codectivă. Să ştiţi că îmi doresc chiar de la început să ne caracterizeze eleganţa, respectul şi, mai ales, responsabilitatea şi modestia. (…) Aşa cum spuneam în jurământ, când am jurat, că vom face tot ce stă în puterile noastre pentru binele judeţului, nu poţi face bine, atât timp cât tu nu eşti bun. Şi vă voi cere să fiţi mai buni decât sunteţi astăzi, în fiecare zi câte puţin. Şi asta cer de la oricine, şi în primul rând cer de la mine. Apreciez aşa cum am mai spus mai înainte modestia cât şi sobrietatea, atât materială cât şi comportamentală. Să ajutăm la construcţia unei lumi mai bune. Da, este un ideal greu de atins, ştiu asta, dar vreau să fim printre cei care luptă pentru el şi sper să fim cât mai mulţi! Stimaţi colegi, timpul deja se scurge din mandatul nostru aşa că vreau să punem un început bun, iar de mâine să fim o fiinţă comună, aşa să ne binecuvânteze Dumnezeu.

După discursuri, şedinţa a countinuat cu votul secret pentru alegerea vicepreşedinţilor CJ. Au fost patru candidaţi: Ionel Floroiu (PSD), Marius Gheorghiţă (ALDE), Claudiu Năstasă (PNL) şi Vasile Izvoranu (PSRO). Cele mai multe voturi le-au avut Ionel Floroiu (PSD) şi Marius Gheorghiţă (ALDE), aşa cum era de aşteptat având în vedere alianţa majoritară dintre PSD şi ALDE.

Lista completă a consilierilor judeţeni băcăuani validaţi în mandatul 2016-2020:

Toma Bandea (PSD);

Gheorghe Belceanu (PSD);

Angela Bogea (PSD);

Ionel Gabriel Bostan (PSRO);

Sorin Braşoveanu (PSD);

Dumitru Brăneanu (PSD);

Corneliu Ciobaniţă (PSD);

Ovidiu Relu Cojocaru (ALDE);

Maricica Luminiţa Coşa (ALDE);

Tina Oana Cristea (PNL);

Ion Cucerescu (PSD);

Carmen Dima (PSD);

Ionel Floroiu (PSD);

Marius Gabriel Gheorghiţă (ALDE);

Gabriel Griţcu (PNL);

Vasile Humulescu (ALDE);

Claudiu Augustin Ilişanu (PSD);

Vasile Izvoranu (PSRO);

Floarea Ivanof (PNL);

Vasile Manolache (PSD);

Ana Marchiş (PSD);

Costică Marcu (PNL);

Petrică Mihăilă (PNL);

Liviu Alexandru Miroşeanu (PNL);

Mihai Mititelu (PNL);

Claudiu Năstasă (PNL);

Neculai Nechita (PNL);

Nechifor Ochenatu (PSD);

Petre Cezar Olteanu (PNL);

Marius Pîslaru (PNL);

Constantin Dorian Pocovnicu (PSD);

Eugen Spătaru (PSD);

Dana Elena Stoica (PSRO);

Iulian Răzvan Şendrea (PSD);

Theodora Şotcan (PSD);

Sorin Şova (independent);

Viorel Toma (ALDE).

Media
No rating yet

3 Response Comments

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.