Se poate mai bine…în ceea ce privește prevenirea traficului de persoane din judeţul Bacău
Prostituţia, un fenomen ilegal în majoritatea statelor din Uniunea Europeană, a luat amploare în ultimii ani, multe fete ajungând să cadă pradă proxeneţilor ce le tratează ca pe nişte bunuri de consum.
În luna august a acestui an, celebra agenție internaționalămde știri Al Jazeera realiza un material referitor la situația alarmantă a traficului de persoane din Europa, făcând referire directă la situația din țara noastră care se clasează în primele cinci țări europene ca număr de victime ale traficului de persoane, o treime dintre acestea fiind minore.
Din păcate, România şi Bulgaria sunt ţările ce reprezintă țara de proveniență pentru o cincime din prostituatele Uniunii Europene. Multe dintre femeile care au decis să practice cea mai veche meserie de bunăvoie ajung în mâinele traficanţilor care le agresează şi le vând ca pe o marfă.
Conform articolului 89 din Codul Penal, prostituţia se pedepseşte cu amendă, iar după două sancţiuni de acest gen, cele care continuă să practice prostituţia pot fi private de libertate între şase luni şi un an. În pofida acestor riscuri, cele care au ales această cale nu renunţă uşor, asumându-şi riscuri majore.
În urma unei statistici publicate de către Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, judeţul Bacău are o pondere destul de mare în ceea ce priveşte exploatarea persoanelor, în 2013 având aproape 40 de victime care au suferit diferite forme de exploatare.
Sclavia modernă este practicată mai ales în mediul rural unde condiţiile de trai sunt precare, iar veniturile aproape inexistente. Un raport ANITP arată că 58% dintre victime provin din mediul rural. Aici, fetele, eavând prea multe alternative de a se întreţine, apelează la cea mai veche meserie și de cele multe ori cad în plasa proxeneţilor.
În Bacău s-au descoperit în ultimul timp grupări care racolau tineri, uneori chiar minore ce cădeau în mâna proxeneţilor prin metoda „loveboy”. Mai precis cunoştinţe din anturajul fetelor le prezentau diverşi indivizi ce se ocupau cu traficul de persoane. Aceştia pretind că se îndrăgostesc de fete, fâcându-le cadouri şi spunându-le cuvinte frumoase. Până să își dea seama că totul este o farsă era prea târziu, fetele intrând fără să vrea în acest cerc vicios.
Conform unui raport întocmit de DGASPC Bacău în parteneriat cu Centrul Regional al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, în anul 2014 s-au descoperit 8 cazuri de persoane care au fost lipsite de libertate în mod ilegal şi obligate să muncească şi alte 4 persoane cu nevoi speciale ce au fost constrânse să practice prostituţia.
Cele două instituţii, ANITP Bacău şi DGASPC Bacău, au organizat acţiuni de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la riscurile traficului de persoane.
Cu toate acestea, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane arată într-un raport că 84% dintre persoane racolate pentru „sclavia sexuală„ sunt minore. Ele sunt o pradă uşoară pentru proxeneţi din cauza lipsei de experienţă, a sărăciei și a familiilor dezorganizate. Toate acestea îngrădesc posibilitatea lor de a fi informate despre riscurile la care se supun atunci când acceptă ajutorul unui necunoscut. Disperarea de a pleca din mediul de viaţă sărac le face să nu se mai gândească la consecinţe.
Autorităţiile locale au sesizat că lipsa de informare şi educaţie sunt principalii factori care le împing pe femei în ghearele sclaviei moderne, iar pentru a preveni acest fapt acestea au desfășurat o serie de campanii de informare şi educare. În perioada iunie-septembrie 2014, Centrul Regional al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane a desfăşurat campania „Victimă a traficului de persoane poţi fi chiar tu!”. Grupul ţintă vizat au fost tinerii între 14-25 de ani, din comunelebăcăuane Motoşeni, Răchitoasa, Coloneşti şi Dealul Morii. Aceştia au putut afla prin intermediul pliantelor informative şi a filmelor documentare, cum să se ferească pentru a nu cădea victime exploatării.
Şi în perioada octombrie 2012 – mai 2013, ANITP Bacău a desfăşurat campania „Fiinţele umane nu au preţ”. Au fost vizaţi peste 250 de elevi şi cadre didactice ce au aflat despre etapele traficului de persoane, profilul agresorului, profilul victimei și toate problemele cu care se poate confrunta o posibilă victimă pentru ca tinerii să nu cadă pradă traficanțiilor.
Însă aceste campanii de responsabilitate socială privind exploatarea sexuală a femeilor sunt desfăşurate prea rar și nu se adresează și tinerelor din regiunile sărace ale Bacăului, de unde provin majoritatea victimelor din judeţ.
Avem nevoie de un interes mult mai ridicat din partea autorităţilor faţă de victimele „sclaviei moderne” care ar putea lua în calcul inclusiv înființarea unor centre permanente care să sprijine aceste femei, să le ofere o alternativă la calea pe care au fost nevoite să o aleagă.
În Bacău există un complex de servicii sociale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă pentru copii ce aparţine DGASPC, dar nu şi pentru adulţi. Asociația Betania este cea care oferă protecţie şi reintegrează victimele traficului de persoane în comunitate. Însă cu toate acestea ar trebui să existe şi centre finanţate de administraţia locală care să se ocupe permanent de victime şi să le ofere protecţie.
Persoanele care sunt victimele traficului de persoane sau se simt vânate de diferite persoane în vederea exploatării sexuale pot suna la numărul 0800.800. 678, un număr permanent şi gratuit la care reprezentanții ANITP le vor oferi protecţie şi consiliere.
Surse articol:
http://www.prefecturabacau.ro/
http://www.anitp.mai.gov.ro/harta-judetelor-de-provenienta-ale-victimelor-traficate-in-2013/
http://www.dgaspcbacau.ro/files/Uploads/Documents/Raport_DGASPC_2014.pdf
Sursă foto: ANITP