Noul spital din Bacău s-a transformat dintr-o certitudine într-o strategie electorală folosită de către autoritățile locale cu prilejul fiecărei campanii. Construcția acestuia a început în noiembrie 2007, având ca prim termen de finalizare luna noiembrie a anului 2012, dată la care toți băcăuanii trebuiau să beneficieze, conform reprezentanților primăriei, de analize gratuite. De atunci, însă, au trecut 3 ani, iar noul spital este nefuncțional.

municipal bacauNoua construcție ar trebui să reprezinte singurul spital construit în România postdecembristă, valoarea sa fiind de peste 35 de milioane de euro, din care 87% provin de la bugetul local, iar 13% de la bugetul de stat. Are o suprafaţă de 24 000 mp, 9 corpuri, 7 nivele, 320 de paturi (spitalizare continuă), alte 20 de paturi (spitalizare zi), dar şi o sală de conferinţe de 100 de locuri.

Lucrările la spitalul municipal au fost oprite în mai multe rânduri de la începerea sa. Motivul principal – lipsa finanțării, costurile crescând de la 125 de milioane de lei la 180 milioane lei, fără TVA. Pentru a se ajunge la stadiul la care este acum, primăria a contractat mai multe credite bancare pe care băcăuanii vor trbui să le suporte în următorii ani.

În prezent, deși spitalul se află într-un stadiu avansat de construire, acesta nu se poate finaliza pentru că  firma care se ocupa de finisaje a intrat în faliment.

 pontaPentru a se reîncepe lucrările, este necesară o nouă evaluare efectuată de către o altă comisie de experți și proiectanți, ce implică alte costuri și timp. Reprezentanții primăriei Bacău susțin că aceste impedimente determină degradarea clădirii. „Spitalul Municipal este ridicat de un consorțiu de firme și două dintre cele mai importante au intrat în insolvență. Este vorba despre ICCO instalații și ICCO finisaje. Prin urmare, lucrările nu mai pot continua acum, iar ICCO pierde garanția de cinci milioane de lei. Din acest fond de garantare, aflat la dispoziția Primariei Bacău, se va realiza un nou caiet de sarcini, inclusiv studii privind stadiul lucrărilor și tot ce mai este de făcut. În final, se va organiza o altă licitație, pentru atribuirea lucrărilor” , a declara primarul interimar Vasile Tescaru pentru Deșteptarea de  Bacău.

Chiar dacă, la început, ideea de a avea un spital municipal nou li se părea băcăuaniilor o inițiativă lăudabilă, privită cu entuziasm de către aceștia, acum, după 8 ani de la primele promisiuni electorale ale aleșilor orașului nostru, părerile  cetățenilor s-au schimbat radical.

Mai cred oare băcăuanii că vor putea realiza investigații medicale într-un spital construit la standarde europene, cu aparatură de ultimă generație?

Domunl Neculai F, 52 de ani:„La fiecare doi ani auzim că spitalul va fi gata, dar nimic, este  doar un instrument de a câștiga voturile noastre atunci când au nevoie și apoi uită ce au promis. Este o investiție destul de costisitoare într­-adevăr, dar puteau să-l facă funcționabil o parte din el, așa se deteriorează stând degeabaˮ.

Doamna Elena A,  în vârstă de 48 de ani, împărtășește aceiași părere: De ani buni primarul promite că va fi gata, au venit pe aici tot felul de politicieni de la București și au promis bani pentru finalizarea spitalului, dar văd că lucrările se tot amână și îmi pare  sincer rău că în construcția acestuia se află și banii noștri  de care nu ne putem bucura, afirmă aceasta.

Poate că se vor încheia lucrăriile la acest spital, într-un an, doi, dar e păcat de aparatura care stă nefolosită  și care, până va fi pusă în funcțiune, va fi depășită din punct de vedere moral și tehnologic. Ar trebui să ne bucurăm de ea acum, în spitalul pe care îl avem deja, pentru că peste câțiva ani vom avea din nou nevoie de alți bani, de alte cheltuieli care vor proveni tot din buzunarul nostru (Tudor A, 25 de ani).

Văd că lucrările se amână, ar fi fost un lucru bun să se finalizeze, ar crea multe locuri de muncă pentru cei tineri, dar autoritățile nu manifestă niciun fel de interes, au uitat de promisiunile făcute în urmă cu puțin timp.(Maria P 23 ani)

Astăzi spunem clar că „Se poate mai bineˮ pentru implicarea autorităților locale în construirea noului spital în Bacău și respectarea promisiunilor făcute cetățenilor acestui oraș! Sperăm că atunci când se vor reapuca de treabă nu va fi prea târziu pentru clădirea care începe să se deterioreze, pe banii noștri. Se vehiculează că la jumătatea anului 2016 va fi gata, rămâne de văzut dacă acest ultim termen va fi și cel final.

Surse articol și foto:

http://www.desteptarea.ro/

http://www.digi24.ro/

http://www.ziare.com/

Media
No rating yet

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.