hramTradițional, în fiecare an la sfârșitul lunii iunie este sărbătorit deosebitul eveniment, Hramul orașului Bacău. Cu acest prilej a fost închis traficul rutier în zona centrală a Bacăului, pentru a fi transformată într-un târg de artizanat și negustorie, unde prețurile pot crește dublu sau chiar triplu. Totuși este lăudat faptul că majoritatea costurilor organizatorice au fost acoperite, nu din bugetul local, ci dintr-un  parteneriat cu un producător de băuturi alcoolice.

Și iată că un băcăuan, împreună cu mii de locuitori ai orașului, care a găsit o zi liberă de a petrece împreună cu familia sa la Hramul Bacăului, vine în centru pentru a vedea ce evenimente interesante au mai pregătit autoritățile locale în acest an.

La dispoziția tuturor sunt oferite rânduri de terase,  îmbulzite de amalgamul bucatelor la grătar și ceaun, însoțite de butoaiele de bere, la care se adunau majoritatea băcăuanilor. Deci, noțiunea de ”mahala” este atinsă din prima, în fața teraselor fiind prezentă acuratețea și prestarea rapidă a serviciilor (pentru a nu pierde clientul), iar în spatele lor  au fost evidente grămezile de gunoaie. După potolirea setei cu o bere rece, apărea setea de distracție, iar Parcul Trandafirilor a fost alocat pentru acest scop. Pe scena din parc au urcat artiștii de muzică populară și cei autohtoni, care îi îndemnau la dans pe spectatori. În momentul veseliei și voiei bune devine binecuvântată o plimbare prin Parcul Catedralei, unde băcăuanul nostru era așteptat nu doar să admire creațiile de artizanat, dar și să procure unele lucrări cu motive tradiționale, care vor rămâne ”ca amintire”. Iată tot programul de distracție organizat cu prilejul acestei sărbători. Și apare întrebarea: oare pentru copilul băcăuanului nu a fost organizat nimic? Toți copiii au fost așteptați la tiribombele din parcul de distracții, unde  s-au adunat foarte mulți doritori, fiindcă acestea erau singurele  distracții oferite copiilor.

Dacă pentru cei mici s-a mai putut desfășura activitate de divertisment, tineretul nu s-a putut bucura de această ocazie, din simplu motiv că nu au fost prezente activități specifice tinerilor.Suntem cu  toți conștienți că Bacăul cuprinde numeroase talente din domeniul artistic, sportiv și nu numai, care ar reprezenta mândria orașului cu ocazia acestei sărbători. De asemenea organizațiile non-guvernamentale puteau fi la dispoziția tinerilor pentru a  le arăta o altă modalitate de petrecere a timpului a liber,cea a voluntariatului și oportunitățile de dezvoltare personale pe care le aduce implicare în comunitate.

 Organizarea Hramului Bacău, ediția 2015 a  lăsat de dorit și nu a adus nimic nou în ceea ce privește organizarea unor activități dedicate special copiilor și tinerilor, pe această  cale  să le propuem  autorităților, ca pentru ediția viitoare să inițieze parteneriate cu ong-urile băcăuane  și astfel să completeze programul clasic cu  acțiuni menite să stimuleze dezvoltarea personală a tineretul băcăuan.

Sursă foto: www.vremeanouă.ro

Media
No rating yet

Comments are closed.