Consiliul Local Bacău a luat decizia de a dubla taxa de salubrizare pentru cetăţenii care locuiesc în blocurile turn, pentru a descuraja, în acest mod, colectarea gunoiului prin tobogane, care pot deveni nişte focare de infecţie. Aşa cum au sesizat și reprezentanții Primăriei, prin aceste tobogane umblă şobolanii, iar zilnic sunt văzuți oamenii străzii care răscolesc gunoiul, făcând mizerie în blocuri sau animale care se hrănesc cu resturi şi care apoi sunt vândute la piaţă. Deşi decizia pare, pentru început, rentabilă, merită totuși să aruncâm o privire asupra consecinţelor.

 10968092_413550275470581_440786476_nÎn primul rând, mulţi locatari din cele 24 de blocuri turn sunt persoane în vârstă pentru care aceste tobogane aduc un plus confortului personal. Ce vor face în cazul în care liftul se blochează, iar ei locuiesc în blocuri de 10 etaje, în condițiile în care lifturile blocurilor sunt foarte învechite şi se defectează des? Apoi, cum rămâne cu locatarii care au dizabilităţi sau suferă de boli ce nu le permit să-şi ducă zilnic pungile de gunoi? O altă problemă este faptul că pentru mulţi locatari, taxa dublă reprezintă o povară financiară în plus, întrucât abia reuşesc să-şi achite taxele datorate. Până când opiniile locatarilor se omogenizează în favoarea renunţării la celebrele tobogane, ar trebui ca aceştia să renunţe la alte servicii precum căldură sau electricitate?

Băcăuanii care locuiesc în blocurile-turn s-au declarat nemulţumiţi pentru faptul că Primăria nu i-a anunţat din timp despre închiderea toboganelor: trăim în secolul XXI, nu pe timpul lui Ştefan cel Mare şi există e-mail, s-a exprimat un beneficiar al serviciului de salubritate, prezent la şedinţa extraordinară a Consiliului Local din 13 ianuarie. Acesta a mai afirmat că s-au făcut investiţii la blocul în care locuieşte şi ar fi de bun simţ ca autorităţile să vină şi să discute cu locatarii despre acest subiect. Ghiorghe Huluţă, consilier local din partea UNPR, a sugerat ca taxele să nu fie crescute, iar asociaţiile să răspundă de igiena blocurilor și acestea să fie verificate constant, nu să fie penalizaţi oamenii de fiecare dată pe nepregătite.

10966659_413550262137249_917007762_n

Problema de fond – mentalitatea – nu va fi schimbată

Taxa dublă nu va schimba mentalitatea cetăţenilor pentru că nu va fi percepută ca o sancţiune ce vizează o încălcare individuală. Pentru a schimba un comportament e nevoie de amenzi şi demararea unor campanii de informare şi educare. Atât persoanele vârstnice cât şi tinerii nu vor ieşi cu pungile până la boxele de gunoi, ci le vor plasa la uşa vecinului sau pe casa scării. Astfel de acţiuni lipsite de bun simţ au loc în  Bacău chiar şi în prezent, când încă mai funcţionează ghenele de gunoi. De asemenea, unii locatari, în loc să-şi creeze rutină zilnică de a duce gunoiul la pubele, îl vor arunca direct de pe geam, situaţii care, de asemenea, sunt deja bine cunoscute în oraş. În zonele unde vor fi amplasate mai multe pubele, pe lângă mirosul insuportabil, deşeurile menajere vor fi „expuse” pe lângă boxe, privelişte care în Bacău nu este rară nici în momentul de față. Primăria motivează luarea acestor măsuri de teama unor eventuale amenzi aplicate de către Agenţia pentru Protecţia Mediului, care, la rândul ei, se supune directivelor venite din partea Uniunii Europene. Astfel, prin dezactivarea ghenelor de gunoi, se urmăreşte colectarea selectivă a deşeurilor şi evitarea infectării.

Este colectarea selectivă realizabilă în Bacău?

Cât de reală este totuşi această practică a colectării selective, având în vedere că gunoierii care strâng deşeurile de la gropile de gunoi le varsă în aceeiași maşină, amestecându-le? Cât de reală este această iniţiativă, având în vedere că spaţiul din apropierea pubelelor este plin de gunoi pentru că firma  responsabilă nu gestionează corect timpul pentru strângerea lui? Cât de funcţională poate fi această metodă când oamenii străzii şi câinii fac mizerie în zonele respective?

Un astfel de proiect care a fost implementat în Bucureşti, a avut 4 dezbateri publice şi, de asemenea, pe site-ul primăriei a fost postat un anunţ în care cetăţenii erau încurajaţi ca până pe data de 14 noiembrie 2014, să trimită în scris propuneri și opinii cu valoare de recomandare cu privire la proiectul de hotărâre în privinţa aprobării Strategiei de dezvoltare şi funcţionare pe termen mediu şi lung a serviciului public de salubrizare în Bucureşti. Conform aceluiaşi proiect, ghenele urmează să fie dezinfectate, deratizate şi igenizate. De asemenea, Primăria urmăreşte să construiască ghene subterane care vor alunga mizeria şi mirosul neplăcut. Pe care dintre acestea acţiuni şi le-a asumat Primăria municipiului Bacău? Pe lângă faptul că nu excelează la capitolul comunicare cu cetăţenii, Primăria evită să soluţioneze probleme de primă importanţă şi astfel dă dovadă de slabă pregătire în rezolvarea acestei probleme. Având în vedere taote aceste argumente, putem spune că Se poate mai bine… pentru modul în care Consiliul Local Bacău gestionează deşeurile.

 Autor: Oxana Morari, Voluntar Comunicare, în cadrul proiectului „Cetăţeni Activi pentru Bacău”, din partea Asociației Un Zâmbet Bacău.

Media
No rating yet

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.