Când te plimbi prin partea centrală a orașului, parcă am fi un oraș adaptat cât de cât condițiilor europene spre care tindem: părem un oraș curat, liniștit și verde. Doar că suntem, din păcate, la nivel de aparențe. Și înainte de a da vina pe autorități pentru acest lucru (și nu am intenția de a le lua partea), trebuie să ne uităm la noi, cetățenii orașului.

tomberonCeea ce se petrece zi de zi, pe practic oricare stradă și străduță a orașului e datorită operei umane, nu contează din ce categorie face acesta parte. Iar oamenii fără adăpost, boschetarii și cerșetorii sunt cei care, indubitabil, se fac responsabili pentru înrăutățirea stării Bacăului, mai ales din punct de vedere igienic. Un caz concret care, se pare, rămâne a fi unul fără soluție, sunt tomberoanele. Acestea sunt, pentru oamenii străzii, șansa de a se hrăni. Nu știam, dar aceștia mai sunt și capricioși. Cu siguranță v-ați convins de acest lucru de fiecare dată în preajma blocului de locuit. Dar ceea ce se întâmplă imediat în fața blocului principal al Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău e pur și simplu revoltător. În campusul mare „Știința” se află instituția și două cămine studențești. Iar la intrare, la barieră, sunt amplasate patru tomberoane pentru colectarea de deșeuri. Tot aici e și „casa” unor oameni fideli locului, întrucât nu e zi când aceștia să nu scotocească printre sacii de gunoi. E revoltător. Pur și simplu e groaznic felul în care arată zona după ce aceștia se retrag. Își pun speranța în „cina” strânsă din sacii de gunoi, deschizându-l pe fiecare în parte și împrăștiind conținul acestora peste tot. Atunci zona arată ca după o invazie de sacoșe, resturi de mâncare, sticle și ambalaje de plastic care, pesemne, nu le folosesc la nimic, nimănui. Acești oameni (și copii printre ei) pleacă de la locul de față fără senzația de foame și fără obraz. Apoi revin ciorile și câinii vagabonzi care amplifică starea proastă a lucrurilor – aceea de un început bun de transformare a zonei într-o gunoiște, când „proiectul” se află la prima etapă, dar „muncitorii” se străduiesc bine. Ceea ce se vede din poze e puțin. A face parte din peisaj înseamnă să treci prin preajmă și să nu mai vrei asta vreodată, pentru că mirosul e unul deszgustător. Nu e de mirare de ce zona e bântuită de câini maidanezi. Asta se întâmplă zilnic. Această situație e peste tot acolo unde cerșetorii își permit să „gestioneze” situația cum vor. Noi, oamenii de rând, suntem „complici”, de-ndată ce lăsăm saci de gunoi imediat lângă tomberonul special amenajat pentru depozitarea deșeurilor. Pentru că un câine sau o cioară, și ei pentru a-și alina foamea, nu fac nimic decât să „ciufulească” punga până asta se rupe, iar conținutul se-mprăștie peste tot.

tomeron2Dar ce e de făcut cu noua generație, care, trist, nu se mai aseamănă cu părinții acestora care se străduie să le ofere o educație cât mai bună? Drept exemplu, vă voi povesti pe scurt despre un caz petrecut recent în orașul nostru. Se-ntâmpla săptămâna trecută, când lângă un chioșc de ziare, exact lângă trecerea de pietoni din fața băncii Transilvania un puști, împreună cu maică-sa dădeau târcoale unui perete al unei instituții publice. Printre glume de prost gust, aceștia au început să-l deterioreze, parcă decojind o portocală astfel că pe jos erau aruncate bucăți de ciment dezlipite de pe perete. Cele câteva poze pe care am reușit să le fac au servit pentru ei motiv de reproșare, scuzându-se cu „dar ce rău am făcut?”

Indiferența educă indiferență. Exemplul mamei de mai sus pentru băiatul ei de aproximativ 7 ani e o dovadă a faptului că a înainta în vârstă nu înseamnă neapărat a evolua. Cine să se facă autorul a multiplelor acte de vandalism înfăptuite peste noapte în oraș? Desigur puștii, dar și cei un pic mai maturi (degeaba) care parcă se hrănesc cu fiecare acțiune negativă pe care o fac. Coșuri de gunoi sparte, bănci stricate – toate astea și multe altele care vor urma sunt „mândria” celor care-și petrec nopțile sub cer liber și sub influența alcoolului.

Lupta cu aceștia e de multe ori zadarnică. Pe cine să amendezi? Cui să tot încerci să-i explici din cuvinte că nu e bine deloc ceea ce face?

În primul rând, educația este factorul care împiedică această comunicare bilaterală și eficientă – ceea ce lipsește cu desăvârșire în cazul celor care se fac răspunzători pentru fiecare act de vandalism petrecut în oraș. Parcă e inuman să le interzici să hoinărească nopțile prin parcuri și pe străzi, deși, comparativ cu faptele lor, ar fi tocmai soluția binevenită. La fel și cu tomberoanele: oare nu e posibil de ținut la distanță pe acești „căutători de comori”?

Cetățeni Activi, se poate mai bine pentru igiena orașului nostru, se poate mai bine pentru noi, locuitorii municipiului Bacău!

Media
No rating yet

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.