Mulţi dintre băcăuani confundă actul de exprimare artistică cu actul de vandalism. O dovadă în acest sens sunt pereţii mâzgâliţi ai diferitor clădiri. Taguri neînţelese sau injurioase au ajuns să facă parte din cartea de vizită a oraşului, adăugând  o pată neagră la spectacolul urban. Dacă încerci să numeri aceste mâzgâlituri, cel puţin de pe clădirile ce se află pe străzile principale, vei fi surprins să afli că se ajunge la o sumă total neaşteptată. Până şi clădirea Prefecturii și Consiliului Judeţean a ajuns victima autorilor lipsiţi de bun simţ. Acest fapt nu poate fi decât o alarmă pentru autorităţi care se pare că nu încearcă să combată împânzirea desenelor în oraş şi lasă ca acestea să-i creeze Bacăului o imagine de oraş abandonat.

centru bacauluiConcepţia  eronată despre libertatea de exprimare şi lipsa cunoştinţelor despre esenţa artei sunt două probleme principale care duc la transformarea peste noapte a unei clădiri într-un obiect care zgârie privirile trecătorilor. Având în vedere că reabilitarea lor este destul de costisitoare, aceste privelişti domină ani în şir, provocând dezgust atât locuitorilor cât şi turiştilor. Pentru a ţine acest fenomen sub control, ar trebui ca autorităţile din Bacău să supravegheze intens cartierele. Dacă instituţiile publice au ajuns să fie vandalizate, nu scoate în evidenţă decât un management slab al echipei de jandarmi care răspund de ordinea oraşului pe timp de noapte. Persoanele prinse în flagrant ar trebui  nu doar amendate, ci şi obligate să restabilească faţada afectată.

tag-uriDe asemenea, autoritățile ar trebui să convoace adunări pe tema Graffiti & Street Art (artă stradală), având drept grup ţintă pe amatorii de graffiti cărora ar putea să le propună anumite proiecte în care să le ofere posibilitatea legală de a evolua şi de a se manifesta şi, în acelaşi timp, de a le însuşi atitudini corecte faţă de acest tip de artă. De asemenea,  pentru a promova activitatea artistică şi pentru a educa creativitatea, Primăria ar putea să organizeze festivaluri de artă urbană, încurajând oamenii talentaţi să iasă din obscuritate.

Clădiri abandonate sau aflate în stare precară – surse de inspiraţie şi prospeţime pentru băcăuani

Există multe clădiri ce au un aspect posomorât şi care ar putea deveni nişte opere personalizate care să transmită ideea de frumos, neobişnuit, vizionar şi detaşare de cotidian. Pentru a evita scene lipsite de estetică, Primăria ar putea organiza periodic un concurs de schiţe pentru graficieni, iar echipei câștigătoare să i se ofere posibilitatea de a o transpune pe un imobil care e lipsit de o înfăţişare prezentabilă. Un exemplu de succes îl avem deja în Bacău.

stepO lucrare inedită a fost realizată pe unul din blocurile de pe strada Calea Mărăşeşti, reprezentând cele mai importante obiective şi edificii din Bacău. Lucrarea a fost executată de către doi studenţi la Arte în colaborare cu proiectul „D.A.R.E. – Discover Art Reveal Expression” al  ONG-ului „STEP” din Bacău.  Băcăuanii s-au declarat impresionaţi faţă de acest tablou reprezentativ, iar faptul că  Primăria Municipiului Bacău şi-a dat consimţământul pentru crearea acestei opere de artă este de apreciat.

iubim naturaO iniţiativă ingenioasă vine din și din partea Asociaţiei „Iubim Natura”, care prin proiectul „Mesaje pentru tine” doreşte să transforme în opere de artă două ziduri murdare care delimitează Spitalul Judeţean Bacău de parcul Cancicov. Membrii asociaţiei propun scrierea unor mesaje cu impact care vor reprezenta un punct de atracţie pentru trecători. Întreaga comunitate este invitată să ia parte la acest eveniment, participând la un concurs de selectare pe care îl va organiza această asociaţie ecologică.

Având în vedere că iniţiative sunt, dar există o deficienţă de operare dintre  autorităţi şi comunitate la acest capitol, considerăm că Se poate mai bine pentru estetica orașului Bacău.

Autor: Oxana Morari, voluntar Comunicare în cadrul proiectului „Cetățeni Activi pentru Bacău”, din partea Asociației “Un Zâmbet” Bacău

Surse imagini:

Arhiva personală,

http://iubimnatura.ro/mesaje-pentru-tine/

http://www.desteptarea.ro/explozie-de-culoare-pe-un-bloc-din-bacau/

Media
No rating yet

3 Response Comments

  • alexandru popovici12 martie 2015 at 20:10

    Buna ziua,sunt unul din din artistii care au participat la realizarea peretelui din cadrul proiectului D.A.R.E,am citit articolul relizat de dvs. si am avut o reactie foarte buna in legatura cu initiativa propusa in acest articol,sper ca concluzia sa nu fie decat una care sa straneasca reactii ce ar putea avea ca rezultat viitoare proiecte asemenator cu cel al ong-ului STEP.Pe parcursul anilor am incercat alaturi de alti artisti sa propunem niste proiecte asemanatoare dar de fiecare data ni s-a oferit un raspuns negativ din cauza ideii ca ceea ce facem noi este vandalism nu reprezinta arta,las oamenii care citesc acest articol sa traga concluziile,eu unul sper ca rezultatul sa fie unul pozitiv si sa fim chemati pentru a mai realiza asemenea proiecte.

  • Stefan Babalau13 martie 2015 at 18:14

    Bravo Oxana, un articol frumos cu intentii frumoase! ,,rabdare celor care apreciaza frumosul si multa minte celor ce nu-l inteleg,, – traiasca frumosul!!!