După o zi aglomerată la şcoală, facultate sau serviciu simţi nevoia să te detaşezi de problemele acumulate şi să îţi petreci timpul liber într-un mod relaxant şi benefic din punct de vedere socio-educativ care să te ajute să te remontezi pentru o nouă zi. Însă ce alternative culturale şi sociale găsim noi, băcăuanii, în oraşul nostru?

Varietatea nu este prea mare însă, locurile care au mai rămas și ar trebui să fie niște repere socio-culturale pentru locuitorii orașului nu sunt luate în calcul de către tinerii băcăuani. Printre acestea se regăsesc locuri precum Cinema Central, Teatrul Bacovia, Filarmonica „Mihail Joraˮ sau Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Ioan Borceaˮ, ei găsindu-și alte modalități de a-și petrece timpul liber.

cinematograful central bacauCinematograful Central, aflat în prezent în subordinea „România Filmˮ,  este dat uitării, deși atunci când s-a deschis, în anul 1982, reprezenta principalul punct de atracție a tinerilor, aceștia alegând să-și petreacă fiecare weekend vizionând un film bun. Acum totul este doar o amintire, tinerii preferând cinemtografele 3D și 7D existente în Mall-ul din Bacău. Motivul este explicat de reprezentantul cinematografului:

cinematograful central bacau2 „Totul este din mai 1982. Aparatele de proiectie sunt foarte vechi și se pot defecta în orice moment,  iar în Bacău nu mai este niciun specialist care să le poată repara, toți cei care au lucrat la noi și au ieșit apoi la pensie, au murit. De cumpărat aparate noi nici nu poate fi vorba în prezent. Noi din încasări nu putem acoperi nici utilitățile. Iar RADEF, chiar dacă ar avea bani să facă ceva, nu și-ar acoperi investiția nici în zece ani din vânzare de bilete. Sunt zile în care nu avem niciun spectator. Lipsa de fonduri este principalul motiv care ne-a adus aici. Dacă regia a reușit să atragă niște fonduri, a făcut modernizări în orașele în care nu există mall-uri, ori la noi exista varianta aceasta. RADEF România Film este foarte bine intenționat, chiar avem un director care se ocupă, dar și ei se confruntă cu aceeași lipsă de bani”, a spus Voicu Garofița, coordonatoarea sălii de cinema Central Bacău.

Pentru a afla mai multe despre ce părere au tinerii cu privire la această problemă și despre oportunitățiile de recreere socio-educative existente în Bacău am decis să aflăm direct de la aceștia: „După o zi de muncă, ce mai implică și facultate, nu mai îmi doresc decât să ajung acasă, iar în weekend prefer să ies cu prietenii într-un pub sau să văd un film pe internet. Nu am mai fost de mult la teatru sau Ateneu, iar în Bacău prea multe nu ai ce face sau dacă există nu sunt promovate în rândul cetățenilor”, afirmă Diana, o tânără băcăuancă în vârstă de 22 de ani.

Andra, o prietenă a Dianei, crede însă că vechiul cinematograf are un farmec aparte, neexploatat suficient însă: „Atmosfera clasică din cinema-ul central mă atrage mai mult decât noile săli de cinematograf din mall. Este mai intim și mai plăcut să vezi filme acolo, iar cele noi îmi par foarte sobre și robotizate. Într-adevăr, anumite filme au nevoie de condițiile aduse de sălile mai noi, dar rămân în continuare suficiente motive pentru Cinema-ul Central. Problema ar fi condițiile, acesta ar trebui reamenajat pentru a merge cu plăcere acolo”, crede aceasta.

„Față de orașele mari care au multe oportunități de distracție într-un mod educativ și există asociații pentru tineri, situația nu este similară în Bacău. Copiii talentați fie pot merge la Palatul Copiilor sau pot să se implice în acțiuni de voluntariat, acestea fiind singurele variante socio-educative pentru noi, cei tineriˮ, spune și Alex, un tânăr în vârstă de 18 dornic să se implice în cât mai multe activități.

Există și în Bacău, ca în marile orașe, un loc unde te poți distra cu prietenii simulându-ți mintea, un club al pasionaţilor de board games, „Brain Sportsˮ, din incinta Casei de Cultură. Aici, cei care doresc să își petreacă timpul într-un mod constructiv se vor putea delecta cu jocuri de societate, cum ar fi: „Rețeaua energeticăˮ, „Urzeala tronurilorˮ, „The lord of the rings – Nazgulˮ; astfel, ieșirea în oraș nu are doar un scop de socializare, ci și unul educativ. Acest concept a luat amploare în alte orașe,  multe restaurante și pub-uri adoptând acest concept.

Din păcate, orașul nostru nu se poate lăuda că ne oferă diversitate în ceea ce privește locurile de petrecere a timpului liber, iar cele existente nu trezesc interesul tinerilor, așa cum am putut observa din declarațiile lor. Din acest motiv, în această săptămână spunem că Se poate mai bine pentru…diversitatea locurilor de petrecere a timpului liber în Bacău. 

Sursă Foto: Kristofer

Media
No rating yet

Comments are closed.