12207914_526247934200814_267978271_nToamna acestui an este una ”grea” pentru marii comercianți din întreaga țară, atunci când aceștia știu ce-i așteaptă până în 25 decembrie. În toate orașele mari ale României, inspectorii fiscali de la ANAF au dat startul unei ample operațiuni, numită „Cristal”, investigând peste 60 de angrouri.

„Cristalizarea” nu a ocolit nici Complexul Comercial Bistrița, din Bacău, acolo unde angajații ANAF se plimbă zilnic, executând controale minuțioase, rezultatul la care se dorește a ajunge fiind acela pronunțat de însuși șeful operațiunii și al ANAF-ului, Gelu Ștefan Diaconu: „vom verifica aceste centre comerciale zilnic, până când se va elibera bon fiscal și pentru un șurub”.

Setați pe onestitate, inspectorii vor continua să tulbure lucrurile și să le îndrepte spre epurarea acelor centre comerciale care nu sunt transparente și nu-și desfășoară activitatea onest. De asemenea, operațiunea „Cristal” presupune, tot zilnic, întâlniri cu șefii acelor firme din județ care prezintă nereguli în timpul controalelor, eliminând, prin intermediul unei noi metode de înregistrare în scop de TVA, firmele evazioniste din centrul angro vizat.


12200651_526247927534148_1573807035_nAu dat o amendă de 10 mii de lei unor amărâți din Piața Miorița

Faptul că există controale e bine, or asta e dovada faptului că nu suntem în junglă. Ce ne facem, însă, când aceste investigații obositoare, cu lupa, inventează pedepse, hiperbolizând teribil acele amenzi pentru unele firme în cadrul activității căreia s-au depistat anumite nereguli? Vorbește lumea simplă, din stradă, vorbesc clienții-martori care nu găsesc natural faptul impunerii unei amenzi de patru mii de lei pentru depistarea a celor cinci lei în plus sau în minus, lăsați de fidelii localurilor respective.

Aceștia când vin, stau cu orele, și nu una-două, ci chiar șase, astfel încât să fie clar: „aceasta nu este o operațiune singulară, ci doar primul pas din strategia de combatere definitivă a evaziunii fiscale din angrouri”.

1Mai pe scurt, amețești de la atâtea controale, pe străzi mișună automobilele personalizate ale celor de la Antifraudă, iar prin magazine tipi în uniforme se plimbă în bocanci, scanând absolut orice fleac. Ca să ne înțelegem, comercianții nu sunt împotriva acestor controale care deranjează. Sfidarea vine din cu totul altă parte și se naște fix din maniera tupeistă a celor de la ANAF de a impune amenzi usturătoare pentru abateri neînsemnate – ceea ce se întâmplă cu zece din nouă comercianți – deci lucru inevitabil în zona vânzărilor.

La noi se practică și e chiar legal să se întâmple ca la nimeni, pentru că e România. Acolo unde sunt mai mult decât necesare astfel de operațiuni se trece cu vederea, iar acolo unde bieții oameni de la piețele comerciale vor să câștige un ban din munca lor, se impun restricții, se împletesc ițe și se dau amenzi nebune.

Cum să trăiești în România, dacă aici doar se subzistă?
Astfel, spunem că Se poate mai bine pentru comercianții din Bacău.

Surse imagini: desteptarea.rozdbc.ro.

Media
No rating yet

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.