1În cartierul Nord, Parohia Ortodoxă Lazaret încearcă zi de zi să își depășească rolul principal  de  a îndrepta oamenii spre credință, de a-i învăța pe aceștia cuvântul lui Dumnezeu, înțelegând că misiunea sa este completă când își ajută aproapele ce este în nevoie și nu mai vede nicio cale de ieșire.

Realizând problemele cu care se confruntă oamenii din orașul nostru, Parohia Ortodoxă Lazaret deschide în martie 2012 Așezamântul Social-Filantropic Lazaret prin intermediul Fundaţiei „Episcop Melchisedec” – filiala Bacău, devenind un refugiu pentru sufletele încercate de viață.

Misiunea așezământului social-filantropic Lazaret este una complexă, oferind o paletă de servicii ce-i ajută pe cei în nevoie să-și depășească problemele prin intermediul Centrului de zi pentru persoanele cu autism „Cozma şi Damian”, Centrului de consiliere şi reabilitare pentru dependenţii de alcool şi droguri „Izvorul Tămăduirii”, Centrului pentru îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice, Centrului de consiliere, sprijinire şi informare, Centrului de formare în consilierea şi medierea conflictelor,  Centrului de zi pentru copii  „Sfânta Filofteia”. Însă cel mai important este că beneficiarii primesc și ajutor duhovniciesc, astfel atât trupul cât și sufletul sunt în armonie și echilibru.

2Centrul de zi pentru copii  „Sfânta Filofteia” este locul unde mulți copii sunt ajutați să uite pentru câteva ore de problemele și neajunsurile de zi cu zi, intrând în universul jocului și al învățăturilor duhovnicești. Aceștia provin din familii dezorganizate sau care se confruntă cu probleme sociale, precum: sărăcia, violența domestică, lipsa timpului liber, neputându-le fi asigurate toate cele necesare pentru a se dezvolta într-un mod armonios.

Principalul scop al centrului de zi pentru copii  „Sfânta Filofteia” este prevenirea abandonului școlar, fiind problema ce apare adesea în familiile dezorganizate și nevoiașe.  Cei de la centru încearcă  să le ofere acestor copii consiliere spirituală, socială, psihologică, educație socială și căldura unui cadru  familial, diminuând în felul acesta efectele pe care le au asupra dezvoltării psihosociale a copilului – dezechilibru existent în aceste familii.

Aici copii se simt ca într-o familie unită, având posibilitatea să își facă temele pentru școală sub îndrumarea unui psihopedagog. Centrul de zi pentru copii  „Sfânta Filofteia” are ca beneficiari copiii de la 6 la 11 ani, toți primind pe lângă ajutor spiritual și educațional, o masă caldă, care de multe ori este oferită de enoriașii Parohiei Ortodoxe Lazaret, fiecare ajutând după posibilități.

Însă toate acestea nu ar avea niciun efect dacă cei mici nu ar fi educați și îngrijiți de către psihopedagoga centrului și de preoții bisericii cu multă dragoste, afecțiune și răbdare; din păcate mulți din cei care vin în Centrul „Sfânta Filofteia” nu au parte de acestea în familie.

Centrul încearcă să ajute și familiile acestor copii, oferindu-le cele necesare pentru procesul de învâțământ, dar și îmbracăminte și  alimente.

3Copiilor le place să vină la centru pentru că zilnic după ce își efectuează temele, au parte și de alte activități ce împletesc educația şi jocul  cu învățăturile duhovnicești, petrecându-și timpul liber într-un mod constructiv.

Toți cei care și-au canalizat eforturile, enoriașii, preoții parohiei, pedagogii, voluntarii, pentru ca acest centru să fie o alinare pentru cei aflați în impas, au înțeles că Dumnezeu lucrează prin oameni.  Iar ei trebuie să îndeplinească această misiune care de cele mai multe ori nu este doar una spirituală, ci o îmbinare între spiritual, social și moral.

Pentru că Parohia Ortodoxă Lazaret și-a depășit rolul spiritual și moral, înțelegând că latura socială este foarte importantă pentru ca biserica să răspundă la nevoile comunității și mai ales pentru dragostea care le-o împărtășește tuturor copiilor ce vin la Centrul „Sf. Filofteia” spunem Jos Pălăria.

Sursă foto: arhiva personală.

Media
No rating yet

1 Response Comment