Județul Bacău este poziționat de către specialiștii în fizica Pământului în cea mai afectată zonă de undele seismice generate de Vrancea, zonă care se întinde de la Chișinău până la București. Bacăul este într-o zonă de “cod rosu” unde s-au produs o serie de pagube materiale semnificative. În orașul nostru sunt foarte multe clădiri deteriorate de timp care prezintă un risc ridicat de prăbușire în urma unui cutremur puternic.

Zonele în care se găsesc cele mai multe astfel de clădiri în orașul Bacău sunt Milcov, Mărășești, Cornișa, și multe alte blocuri răsfirate prin fiecare zonă a orașului, atât în Nord, cât și în Sud (str. Aviatori, Republicii, Banca Națională, Bucegi, Parcului, Razboieni etc.).

Oamenii par a fi foarte indignați știind riscul pe care îl au casele lor. Ei spun că au fost realizate expertize și blocurile au fost încadrate în diferite grade de risc seismic și este nevoie urgent de consolidare, dar lucrările nu au fost efectuate pentru a schimba situația. Locatarilor le este frică pentru că s-ar putea ca în urma unui cutremur puternic să fie pagube mari, dar le e și mai frică de pagubele umane cu care s-ar putea concretiza o astfel de calamitate. Oamenii nu-și pot asuma cheltuielile pentru că sunt prea costisitoare pentru buzunarul lor, așa că situația rămâne în aer, fiecare dintre ei speră ca apariția unui cutremur să se producă cât mai târziu.

Autoritățile sunt cele care ar trebui să sprijine localnicii în astfel de situații, ar trebui să le ofere soluții viabile potrivite datelor problemei și situației financiare actuale a locatarilor acestor blocuri. “Cetățenii Activi pentru Bacău” știu sigur că se poate mai bine!

Autori:

Emilia Ghergut

Voluntar Comunicare „Cetățeni Activi pentru Bacău”, proiect finanțat prin Granturile SEE, Fondul ONG în România

Sabina Roibu

Voluntar Comunicare „Cetățeni Activi pentru Bacău” proiect finanțat prin Granturile SEE, Fondul ONG în România

Media
No rating yet

Comments are closed.