Orice filmuleț de promovare a României pune accentul pe frumusețea țării noastre, pe diversitatea formelor de relief și varietatea peisajelor.  Toate acestea ar trebui să ne îndemne pe toți să fim mai atenți, să protejăm aceste frumuseți și să le menținem. Cu toate acestea, observ cu tristețe cum nu suntem în stare să avem grijă nici măcar de aspectul orașului în care trăim. În vreme ce în alte țări există sisteme avansate de reciclare, la noi încă nu a fost pe deplin înțeles scopul unui coș de gunoi. Acest lucru reiese din mizeria de pe străzi, gunoaiele aruncate de multe ori pe lângă spațiile special amenajate și aspectul general de degradare.

Este rușinos ca într-un oraș ce se află printre primele 20 de orașe ale României din punct de vedere al populației și pe deasupra este oraș universitar al unei țări membre ale Uniunii Europene,  să fie găsite pe străzi adevărate grămezi de gunoaie.

De ce este posibilă această situație? Posibilele  motive ar fi lipsa unei educații corespunzătoare în ceea ce privește mediul înconjurător,  sistemul deficitar de  curățenie a străzilor, sau pe scurt  dezinteresului general al băcăuanilor fața de orașul în care trăiesc.

curatenia in bacauDin punctul meu de vedere, cel mai mare aport în această problemă îl are educația (sau mai bine zis lipsa acesteia). Dacă atunci când sunt mici, copiilor nu li se atrage atenția că nu e bine să arunce ambalajele pe jos, că trebuie să protejeze natura atunci când merg cu familia la un picnic și să colecteze deșeurile până la găsirea celui mai apropiat coș de gunoi, aceștia vor ajunge să creadă că nu e nimic greșit în a ignora importanța unui oraș curat și frumos și vor deveni adulți la fel de nepăsători cu privire la aspectul mediului înconjurător ca și generația precedentă. Astfel, se produce o stare perpetuă de neglijare și tendință spre distrugere a ceea ce este frumos, lucru ce poate fi observat în situația actuală a orașului Bacău.

curatenia in bacau2Ambalajele alimentelor sunt aruncate parcă dinadins exact lângă coșurile de gunoi, cojile de semințe formează mormane în stațiile de autobuz sau în fața blocurilor iar în împrejurimile orașului locurile în care se fac grătare sunt marcate de cutii de bere și tot felul de hârtii.

 Îmi este rușine de modul în care nu doar băcăuanii, ci românii în general tratează problema gunoaielor de pe străzi. Apreciez munca personalului angajat cu întreținerea curățeniei orașului sau eforturile a diferiți voluntari ce organizează proiecte de curățare a orașelor, însă nu este suficient. Pentru a avea un oraș curat, este nevoie de un efort comun din partea tuturor locuitorilor.

De ce nu ar putea orașul Bacău să fie unul dintre primele orașe din România care să se poată mândri cu un aspect curat și cu străzi lipsite de tot felul de gunoaie? Băcăuani, oare nu se poate mai bine pentru aspectul orașului nostru?

Media
No rating yet

Comments are closed.