Locurile din Bacău care comercializează produse de origine animală au devenit din ce în ce mai slab dotate în ceea ce privește calitatea și siguranța produselor oferite. Băcăuanii au devenit, astfel, victimele unor fraude locale, care pot avea consecințe cu atât mai grave cu cât abia au fost depistate. Aceștia au toate motivele pentru a fi suspicioși la cumpărarea unor astfel de produse.

În ultimele două săptămâni au fost efectuate 91 de controale în urma cărora au fost depistate sancțiuni și nereguli grave. Numărul acestora a fost de 10 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 11 400 lei și 3 avertismente scrise. Controalele care au fost făcute au urmărit respectarea și asigurarea cerințelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor în unitățile deja autorizate și înregistrate din sectorul cărnii.

De asemenea, au fost verificate zeci de abatoare, măcelarii și magazine în care se distribuie carnea, cât și spațiile de depozitare a produselor de origine animală în unități de tip hypermarket și supermarket.

Sancțiunile au fost aplicate vizând următoarele categorii de abateri de la legislatia veterinară și pentru siguranța alimentelor:

  • nerespectarea cerințelor sanitare, veterinare și pentru siguranta alimentelor privind întreținerea spațiilor de depozitare,
  • prelucrarea utilajelor și ustensiilor de lucru folosite,
  • igienizarea necorespunzătoare a procedurilor privind tranșarea cărnii,
  • neasigurarea tranșabilității produselor alimentare dar și
  • raionarea necorespunzătoare a produselor alimentare –  după cum a precizat Florin Claudiu Baltă,  purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din Bacău.

 

Dacă sunt depistate nerguli care ar putea pune în pericol sănătatea publică, consumatorii sunt rugați să sune la telefoanele 0234/586233 și 0234/586372, de unde inspectorii băcăuani vor prelua sesizarea.

„Cetățeni Activi pentru Bacău” îndeamnă consumatorii de astfel de alimente să caute și să sprijine producătorii locali pentru cumpărarea oricăror produse de origine animală. Cu siguranță produsele acestora sunt mult mai proaspete și nu pun în pericol sănătatea publică.

Sursă articol: Adevărul de Bacău

Media
No rating yet

Comments are closed.