Deputatul PSD Miron Smarandache îi cere ministrului Agriculturii să stopeze concurenţa neloială şi evaziunea fiscală din industria vinului

ÎNTREBARE

Adresată: Domnului Viceprim-Ministru Daniel Constantin, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

De către: Deputat PSD de Bacău, Miron Smarandache.

Obiectul întrebării: Comercializarea oneroasă a vinurilor contrafăcute în defavoarea producătorilor corecţi.

Stimate domnule viceprim-ministru,

Vă supun atenţiei situaţia îngrijorătoare a pieţei româneşti de vinuri, prin continuarea comercializării unor sortimente îndoielnice ca origine, în detrimentul producţiilor autohtone tradiţionale. În acest moment, mărcile adevărate de vinuri, recunoscute şi medaliate la festivalurile viticole internaţionale, fac cu greu faţă concurenţei cu soiurile de tip „Babanu”, incerte atât din punct de vedere al originii, al calităţii, cât şi al producţiei, dar foarte accesibile la preţ.
Am primit reclamaţii de la adevăraţi producători de vinuri din Moldova, din zone tradiţionale precum Bacău, Cotnari, Odobeşti, Panciu, Vrancea, Bucium sau Nicoreşti, care mi-au sesizat că fac cu greu faţă concurenţei cu vinurile foarte ieftine de pe piaţă. Aceşti producători de vin cu tradiţie din vremea dacilor şi romanilor sunt îngrijoraţi pentru viitorul vinurilor lor şi susţin, pe bună dreptate, că statul român nu face nimic pentru a-i proteja. Consider că asistăm la o situaţie scăpată de sub control de către autorităţi, care ar trebui să ia măsuri urgente, atât pentru protejarea producătorilor de vinuri româneşti de calitate, cât şi pentru diminuarea evaziunii fiscale din acest sector. De asemenea, susţin că statul român are datoria de a proteja şi calitatea, în ciuda crizei actuale, însă în tot acest timp cei care produc ilegal vinuri în vană se îmbogăţesc peste noapte, fără ca autorităţile să intervină ferm, fapt anormal într-o economie de piaţă bazată pe corectitudine.
Domnule viceprim-ministru, vă rog cu respect să lămuriţi aceste cazuri de concurenţă neloială din industria vinului şi să dispuneţi o anchetă a Corpului de control al Ministerului Agriculturii şi al DSVSA pe tema distribuirii vinurilor extrem de ieftine şi cu provenienţă dubioasă, deoarece este cât se poate de clar că un litru de vin de calitate medie nu are cum să coste doi-trei lei în magazine, aşa cum se întâmplă în prezent.
De asemenea, vă întreb ce veţi face pentru a stopa evaziunea fiscală din acest sector, deoarece astfel de preţuri fără concurenţă îi determină pe adevăraţii producători de vin din România să ajungă în situaţii delicate? Totodată, vă rog să îmi prezentaţi măsurile concrete luate de MADR pentru protejarea producătorilor de vinuri cu tradiţie şi cu activitate corectă.

Deputat PSD de Bacău,
Miron SMARANDACHE

Media
No rating yet

Comments are closed.