fabrica-bere-bacau-1-655x360

In ultimii ani, in municipiul Bacau au avut loc numeroase actiuni de demolare sau inchidere a vechilor fabrici, altadata de succes.

Comparativ cu un supermarket, o fabrica produce mai multe locuri de munca si aduce o valoare adaugata mai importanta economiei, insa cu toate acestea, fabricile se inchid in timp ce supermarketurile isi deschid casele de marcat din ce in ce mai des.

Pe rand, fabrici precum Letea, producator de hartie, sau fabrica de Bere de la Margineni au sucombat privatizarilor „strategice“, fiind fie vandute la fier vechi, fie asteptand o injectie de capital pentru a fi modernizate. In vara acestui an, fabrica de Bere de la Margineni a fost demolata. Se inchid fabricile, se inchide productia, se incetineste economia, dispar locurile de munca. Daca in urma cu 20 de ani, judetul Bacau ocupa locul 5 in economia tarii, acum este la coada clasamentului, pe pozitia 37.

„Partizanul”, „Confectia” sau „Bere Lichior Margineni” sunt nume care acum nu mai inseamna nimic. Dar in perioada comunista erau printre colosii economiei din Romania. Toate cele trei fabrici din Bacau au fost scoase la vanzare, falimentate, vandute la fier vechi, demolate si, in final, inlocuite cu hipermarketuri sau mall-uri.

In timp ce productia aproape a disparut, in Bacau si in intreaga tara a avut loc o explozie a numarului de supermarketuri alimentare, dar si de hypermaketuri ale companiilor internationale. Chiar daca numarul lor pare deja foarte mare, studiile arata ca inca mai este loc pe piata, lucru dovedit de un renumit retailer prezent pe piata din Romania, Kaufland, care si-a deschis in luna noiembrie cel de-al doilea magazin din Bacau. Retailerul francez, Carrefour, detine in Bacau 3 magazine, austriecii de la Billa alte 3, germanii de la Lidl tot 3, iar lista poate continua.

Sursa foto: www.desteptarea.ro

Media
No rating yet

Comments are closed.