iohannis-ponta(foto:Romania Curata)

Alegerile prezidentiale de duminica au constituit o noua oportunitate pentru liderii partidelor de a-si masura potentialul de mobilizare a electoratului formatiunilor din partea carora au candidat. Unii au intrat in aceste alegeri bazandu-se pe un suport masiv al aparatului de partid, in timp ce altii au inregistrat la ultimele alegeri esecuri puternice, incercand acum sa revitalizeze atasamentul membrilor. Primul tur al alegerilor prezidentiale ne-a aratat ca exista inca o influenta importanta a liderilor desemnati sa candideze la functia suprema in stat, unele partide traind practic de pe urma figurii impozante a acestuia.

Comparatie intre procentele partidelor si cele ale candidatilor la prezidentiale

Analiza este realizata avand in vedere cifrele oficiale prezentate de BEC la alegerile europarlamentare din mai 2014 si cele prezidentiale din 2 noiembrie 2014. Numarul total de alegatori de la nivelul municipiului Bacau luat in calcul este de 163656, iar cel de nivelul judetului Bacau este de 602155, conform datelor Autoritatii Electorale Permanente; numarul de voturi atribuit fiecarui candidat a fost calculat avand in vedere raportul dintre numarul total al alegatorilor prezenti la alegeri si procentul obtinut de fiecare candidat la cele doua alegeri.

Pentru a observa cum a evoluat votul sustinatorilor unui partid pentru candidatul acestuia am comparat procentele obtinute la nivelul judetului si municipiului Bacau la alegerile europarlamentare din mai 2014 si cele prezidentiale de duminica. Astfel, fata de alegerile europarlamentare, la nivelul judetului Bacau, toti candidatii principali au reusit sa stranga un procent  mai mare fata de partidul sau alianta din care fac parte, cu o singura exceptie, Elena Udrea. Cea mai mare crestere a inregistrat-o candidatul PSD, Victor Ponta, care a strans cu aproape 4 procente mai mult peste rezultatul partidului din primavara. Pe de alta parte, candidata PMP Elena Udrea a reusit sa coboare rezultatul partidului cu mai mult de un procent. Candidatul ACL, Klaus Iohannis, a inregistrat aproape acelasi scor cu cel al partidelor PNL si PDL adunate, in timp ce Dan Diaconescu a inregistrat o creste de 0.5%. Corneliu Vadim Tudor, candidatul PRM, a obtinut un scor de aproape 4 procente, cu 1.5% peste cel mai recent rezultat al partidului.

judet_procente

La nivelul Municipiului Bacau situatia se prezinta putin diferit. Fata de alegerile europarlamentare din luna mai, candidatul ACL a obtinut cea mai importanta crestere procentuala. Acesta a strans cu peste 11% peste scorul celor doua partide din alianta, PNL si PDL.  Victor Ponta a reusit si el sa depaseasca procentul PSD din mai, insa doar cu aprope un procent. Elena Udrea, candidata PMP, a reusit contraperformanta de a scadea procentul partidului fata de alegerile din primavara cu aproape  3 procente, in timp ce Vadim Tudor a crescut cu 2 procente.

municipiu_procente

Impactul liderilor asupra electoratului din judetul Bacau.Pentru a calcula puterea candidatului de a mobiliza alegatorii partidului am calculat raportul numarului de voturi obtinute la alegerile  prezidentiale / numarul de voturi obtinut la alegerile parlamentare. Astfel,  am putut observa ca Vadim Tudor, candidatul PRM, este candidatul cu cea mai mare putere de mobilizare a electoratului de la nivelul judetului Bacau. Acesta a crescut numarul votantilor la alegerile prezidentiale de 2,3 ori, fiind urmat de Dan Diaconescu, cu 1,7 puncte. Candidatul cu cel mai mic impact asupra electoratului partidului este Elena Udrea care, la nivelul intregului judet, a crescut numarul de voturi doar cu 1,1 puncte.

lideri_judet

Impactul liderilor asupra electoratului din Municipiul Bacau. La fel ca in cazul judetului, si in municipiul Bacau, Corneliu Vadim Tudor a reusit sa mobilizeze cel mai mult electorat fata de alegerile europarlamentare, numarul celor care l-au votat crescand de 2,7 ori. Al doilea lider in functie de impactul avut asupra electoratului a fost Klaus Iohannis, cel care a crescut numarul votantilor de 2,2 ori. La polul opus se afla candidata Elena Udrea, singura care a obtinut un numar de voturi mai mic fata de cel al partidului din partea careia a candidat, PMP.  Candidatul PSD, Victor, Ponta a reusit si el sa creasca numarul voturilor de 1,5 ori, in comparatie cu cel obtinut de partid in luna mai.

lideri_municipiu

Media
No rating yet

1 Response Comment

 • Mircea Moise12 noiembrie 2014 at 01:25

  Adresă poporului si electoratului Roman.

  Chem toti cetatenii Romani sa participe la turul doi al alegerilor prezidentiale din 16.11.2014 si ii sfatui ca inainte de a-si exprima votul sa urmeze vorba Ardeleanului „ să şadă şi să cujete”

  Alegerile prezidentiale din 02.11.2014 a fost un examen pentru candidatul Viorel Ponta si guvernul lui.
  Candidatul la presedentie care v-a cerut voturile la alegerile prezidentiale, caruia i-ati acordat 40% din voturile voastre la alegerile din 02.11.2014 v-a demonstrat cum o sa conduca tara impreuna cu guvernul si toate institutiile subordonate dupa ce il veti alege presedinte.
  Pe scurt o va conduce la fel cum au condus-o partidul lui si celelalte care au condus de 25 de ani Romania. Adica asa cum au fost organizate alegerile din 02.11.2014 si anume;
  In loc sa ia masuri ca sa suplimenteze sectiile de votare din strainatate pentru ca dupa 7 ani de la intrarea in UE si liberalizarea pietei muncii in mai multe tari ale uniunii, s-au inmultit numarul cetatenilor Romani din strainatate fata de anul 2009, au motivat pur si simplu ca nu s-au gindit ca vor fi mai multi alegatori ca in 2009.
  Asa au procedat pana acum si vor proceda si mai departe cand zapezile vor bloca o parte din tara, motivand ca in anii trecuti nu a nins prea mult si nu se asteptau sa fie atata zapada.
  La fel nu s-au gandit sa ia masuri ca sa suplimenteze sectiile de votare din tara si strainatate, pentru ca au introdus declaratiile pe proprie raspundere care prin completarea lor in fata comisiei de votare vor prelungi timpul de votare al persoanelor implicate, motivand fara sa-si dea seama ca motivul formularelor introduse reprezenta de fapt incompetenta lor de a organiza, adica din acest motiv (nu formularele ci incompetenta lor) nu li s-a permis sa voteze tuturor alegatorilor prezenti la vot.
  Asa au procedat pana acum si vor proceda si mai departe cand ploile vor ineca o parte din tara, motivand ca in anii trecuti nu a plouat prea mult si nu se asteptau sa fie atata apa.
  La fel nu s-au gandit ca s-ar fi putut intampla ca pe linga declaratii sa nu fie suficiente nici buletine de vot in care caz trebuia fiecare sectie de vot sa fie inzestrata cu o imprimanta.
  Asa au procedat pana acum si vor proceda si mai departe cu noile carti de scoala, adica le vor primi elevii la sfarsitul anului scolar sau cu medicamentele pentru bolnavii de cancer, adica le vor primi dupa ce vor muri s.a.m.d.
  La fel nu s-au gindit ca s-ar fi putut ivi situatii extraordinare care pentru rezolvarea urgenta necesitau prezenta anumitor organe competente la o centrala cu care sa aiba legatura toti sefii de sectii. Astfel sar fi putut rezolva imediat completarea declaratiilor sau scrise de mana inaintea intrarii la vot, precum si prelungirea orarului unor sectii de vot in caz de nevoie.
  Asa au procedat pana acum si vor proceda si mai departe cu gazele de sist, iar cand se vor intampla catastrofe ca in alte tari care au exploatat gaze de sist, vor motiva pur si simplu ca nu s-au gindit ca vor avea repercursiuni negative asupra naturii.
  Premierul impreuna cu guvernul sau s-a desculpat de raspunderea pentru cele intamplate la alegeri aruncand raspunderea asupra Biroului Electoral Central fara a lua la raspundere pe cei vinovati, minimalizand incidentele petrecute chiar afirmand neadevaruri, iar la urma le-au promis Romanilor ca la viitoarele alegeri totul va fi bine.
  La fel au procedat pana acum si la fel vor proceda mai departe batandusi joc de Romani, disculpandu-se de greseli si faptele negative comise, pacalindu-i si mintindu-i pe Romani si bineinteles promitandu-le ca in viitor totul va fi bine.
  Ma intreb retoric ce-au sa faca atunci cand va veni o criza, o calamitate naturala, un conflict intern sau international? Vor face exact ca la alegeri. Vor inchide telefoanele pentru ca nu vor sti cum sa reactioneze, vor plasa competenta de la unul la altul, iar candva va iesi presedintele ta televizor se va disculpa ca nu e treaba lui sau a guvernului si le va promite Romanilor ca in viitor totul va fi mai bine.
  Ponta impreuna cu partidul lui precum si cu celelalte partide care au fost la guvernare pana in prezent au fost partasi la distrugerea economiei Romaniei si nu au reparat nimic din ce au distrus cu toate ca la fiecare alegere au promis ca vor reface Romania, dar de fiecare data nu au facut nimic ba chiar au distrus mai mult.
  Asa vor face si de acum inainte pentru ca asa s-au invatat si altceva nu stiu nimic.
  I-mi pun intrebarea, cum pot Romanii sa-i voteze mai departe intr-un procent atat de mare. Mai ales acum ca nu a mai functionat punga cu ulei si faina, motiv cu care i-mi explicam alegerile trecute. Oare m-am nascut si fac parte dintr-o natie de tembeli?
  Ii sfatuesc pe cetatenii Romani carora nu li s-a permis sa voteze, sa se organizeze si sa depuna o sesizare la DNA pentru nerespectarea legislatiei privind dreptul la vot.
  Bineinteles ca si partidele care il sustin pe Johannis fac parte tot din garda veche si desigur nu si-au uitat obiceiurile. Totusi este un candidat la presedentie care inca nu a a fost la guvernare si nu are obligatii fata de persoane din actualul guvern si baronii lor, iar in calitate de primar a adus Sibiul atat din punct de vedere economic cat si cultural in fruntea tarii. Acesta avand si o sustinere deosebita din partea Germaniei si tot odata o obligatie morala fata de aceasta sustinere (adica de a nu-i facce de rusine pe sustinatorii lui), Romania avind nevoie de o astfel de sustinere. Acest candidat chiar daca nu vorbeste mult cred ca ar putea sa influenteze pozitiv guvernul lui si ar face pentru Romania mai mult decat au facut predecesorii lui care au vorbit mult dar numai minciuni sau ar face oricare dintre actualii candidati la presedentie care s-au vazut deja presedinti inainte de alegeri.
  Sunt sigur ca toti presedintii, guvernele, parlamentele si toti ceilalti care au condus Romania pana in prezent nu s-au gandit ca prin felul cum conduc tara o sa o aduca in starea in care se afla in prezent, dar pana acum nu s-a vazut intentia niciunuia de a repara ce a stricat, dimpotriva. Aceasta din cauza ca Romanii nu si-au ales conducatorii pe criteriile caracterului, inteligentei, corectitudinii, viziunii in viitor si in primul rind al experientei si cunoasterii sistemului democrat capitalist. Romanii i-au ales pe cei care le promiteau mai multe, ii minteau mai frumos, ii pacaleau cu o punga si ii lasau sa fure.
  Ar fi timpul ca Romanii „să şadă şi să cujete” pe cine aleg presedinte.
  Mircea Moise
  fost posibil candidat la alegerile prezidentiale.
  http://alegerile-prezidentiale-2014-ro.ibk.me

  P.S. Parerea mea este de fapt ca organizarea alegerilor pentru diaspora a fost intentionat desorganizata pentru ca PSD-ul a stiut ca diaspora nu-i va vota.