Pe parcursul a 7 zile, in perioada 27.10 – 04.11.2014, tineri voluntari si lucratori de tineret din 7 tari diferite, precum Romania, Croatia, Turcia, Georgia, Azerbaijan, Italia si Ucraina s-au adunat in Bacau pentru a schimba pareri si pentru a invata lucruri noi cu privire la rolul cetateniei Europene si a voluntariatului.

Proiectul a fost organizat de Asociatia pentru Dezvoltare Activa – organizatie non-guvernamentala din Bacau,  in cadrul programului Erasmus+, finantat de Comisia Europeana.

Obiectivul principal al proiectului a fost acela de a demonstra atat diferentele (cateodata foarte insemnate), cat si lucrurile comune pe care le au culturile europene sau vecine spatiului european. Prin metode dinamice de educatie nonformala, acesti tineri au invatat cum sa isi dezvolte abilitatile si cunostintele in asa fel incat sa-i incurajeze si pe ceilalti membri ai comunitatii locale din care provin sa actioneze intr-un mod european.

Acting european

Printre aceste metode se numara si: flashmob, photovoice  sau realizarea unor video-uri scurte cu privire la cetatenia europeana. Printre temele abordate la sesiunile din cadrul proiectului se regasesc si concepte precum: resurse de management, implicarea autoritatilor publice in dezvoltarea unei strategii de cetatenie euopeana, identificarea resurselor umane si materiale pentru promovarea acesteia ,  dezvoltarea unui plan de actiune personal de implicare in comunitate etc.

Actin european 2

Dintre parerile participantilor am putut extrage, in principal, ca acest proiect i-a facut sa inteleaga mai bine diferentele majore dintre statele europene dezvoltate si cele mai putin dezvoltate, in ceea ce priveste implicarea in comunitate si gasirea unor solutii la problemele existente prin modelele preluate de la celelalte state. De asemenea, dimensiunea interculturala si-a pus amprenta si de aceasta data, acestia fiind incantati de diversitatea culturala, invatand despre obiceiurile, traditiile si fragmente din limba celorlalti participanti.

Speram la cat mai multe si variate proiecte europene in comunitatea bacauana, pentru a putea deschide aceste usi pentru  mai multi cetateni tineri din Bacau, dornici de implicare in comunitate.

Autor:

Emilia Ghergut

Voluntar Comunicare in cadrul proiectului “Cetateni Activi pentru Bacau”

Media
No rating yet

Comments are closed.