Nistor Vasile – Pledoarie pentru susţinerea şcolilor de meserii!

Domnul Vasile Nistor:

Declaraţia politică se intitulează „Pledoarie pentru susţinerea şcolilor de meserii!”.

Stimaţi colegi,

În timp ce în România rata şomajului este încă ridicată (la sfârşitul lunii februarie 2014 a fost de 5,83%), angajatorii sunt nemulţumiţi că nu mai găsesc mână de lucru calificată. Cu toate că cererea de locuri de muncă este foarte mare, tot mai multe firme se plâng că oamenii bine pregătiţi lipsesc. Atuul care a adus investitori în România, şi anume forţa de muncă bine calificată la costuri mici, este pe cale să devină, din păcate, un mare dezavantaj. Din acest punct de vedere, sunt necesare o verificare pertinentă şi identificarea cauzelor care au condus la această situaţie.

Analizând situaţia tinerilor, constatăm faptul că mai mult de jumătate din tinerii României nu au un loc de muncă. Iar această situaţie este generată, în principal, de lipsa de coordonare între pregătirea şcolară/universitară şi nevoile de pe piaţa muncii. An de an, reprezentanţii mediului de afaceri fac cunoscut necesarul de forţă de muncă pe categorii distincte, dar Ministerul Educaţiei nu reuşeşte să facă o corelare adecvată între aceste solicitări şi pregătirea tinerilor.

Astfel, avem în continuare un număr mare de absolvenţi de drept care nu practică meseria de avocat, mii de specialişti în relaţii publice şi mii de economişti care nu-şi găsesc un loc de muncă şi această situaţie se datorează faptului că piaţa muncii este suprasaturată. Asta, în condiţiile în care ducem lipsă de ingineri şi de medici, dar şi de muncitori calificaţi, deoarece şcolile de arte şi meserii şi şcolile profesionale nu au fost deloc încurajate. Consider că ministerul ar trebui să ia măsurile necesare înfiinţării unei şcoli de meserii în fiecare oraş din România, care să asigure tinerilor pregătirea adecvată pentru a susţine forţa de muncă necesară agenţilor economici locali.

În prezent, în România există numeroşi părinţi interesaţi de a-şi îndruma copiii către o şcoală profesională, însă au nevoie de sprijin inclusiv în educarea din timpul şcolii spre mentalitatea conform căreia este important pentru viitorul lor să facă ceea ce le place, chiar să urmeze o şcoală profesională care îi va învăţa o meserie pe care o vor practica şi care le va oferi şansa unui loc de muncă. Susţinerea unor şcoli de meserii este extrem de benefică, iar în urma derulării contractelor de practică încheiate cu agenţii economici locali pe perioada efectuării studiilor, tinerii absolvenţi vor câştiga experienţă şi vor avea asigurate locuri de muncă stabile.

Media
No rating yet

Comments are closed.