Cersetoria copiilor, un fenomen alarmant ce trebuie diminuat

Stimati colegi senatori,
Romania se confrunta cu efecte tot mai negative din cauza fenomenului cersetoriei in randul copiilor. Nu exista practic nici o localitate din tara unde sa nu intalnim copii la cersit, pe strazi, in mijloacele de transport, in diverse locuri publice sau zone turistice. Specialistii sustin ca in ultima perioada s-a inregistrat o crestere a numarului de copii ai strazii in Romania, dar si a numarului de cazuri de cersetorie cu protagonisti minori. Consider ca locul copiilor romani este la scoala, nu in strada, de aceea cred ca Guvernul trebuie sa se implice mult mai activ in combaterea acestui fenomen ingrijorator.

Desi situatia cersetoriei este una de interes national, institutiile abilitate ale statului nu dispun de date statistice oficiale care sa dezvaluie amploarea fenomenului. Totusi, potrivit Politiei, cersetorii din Bucuresti pot castiga, in medie, 2.000 de lei lunar, in timp ce familiile care isi trimit copiii in strada, la cersit, pot agonisi pana la 7.000 de lei pe luna. Din pacate, autoritatile nu pot diminua numarul cersetorilor prin aplicarea legii, fiindca aceasta infractiune este incurajata de atitudinea intregii societati. Prin urmare, Politia face repetate apeluri catre cetateni, indemnandu-i sa nu mai dea bani cersetorilor, insa acestea raman de fiecare data fara efect. Este cat se poate de evident ca daca oamenii nu ar mai da bani cersetorilor, acestia ar disparea treptat din peisaj, iar retelele organizate care se ocupa cu exploatarea copiilor prin cersetorie ar fi mai usor de anihilat.

Exista un sentiment de revolta generala a opiniei publice europene, iar Romania trebuie sa actioneze rapid si cat se poate de puternic pentru a combate fenomenul. Intre cauzele autohtone care favorizeaza cersetoria copiilor un loc principal il ocupa saracia, respectiv problemele avute de parinti, ramasi fara locuri de munca, si fiind astfel in imposibilitate de a-si trimite copiii la scoala.

Consider ca avem nevoie, pe langa cadrul legislativ, de programe de educare a copiilor trimisi de parinti sa cerseasca. Rapoartele ONG-urilor care se ocupa de acest subiect arata ca in mediul urban majoritatea copiilor cersesc pentru a contribui la supravietuirea familiilor lor. Se estimeaza ca aproximativ 5.000 se afla in Capitala si alte cateva orase mari, intre care si Bacaul. Dintre copiii care muncesc pe strada mai mult de opt ore de zi, 44% cersesc in conditii dificile, cea mai mare parte a lor suferind de boli de piele, TBC, hepatita, 61% dintre ei au abandonat scoala, in general in jurul varstei de 11 ani, 34% sunt analfabeti iar 40% au cunostinte reduse de scris si citit.

Exploatarea cersetoriei este pedepsita prin noul Cod Penal, cu pana la cinci ani de inchisoare, insa cu toate acestea, desi exista cadrul legislativ, autoritatile nu reusesc sa diminueze acest fenomen.

Sunt de parere ca avem nevoie de inasprirea acestor masuri, in asa fel incat parintii sa fie constransi sa nu isi mai trimita copiii la cersit. De asemenea, trebuie schimbata mentalitatea societatii, care ramane indiferenta la drama victimelor acestui fenomen. Oamenii trebuie sa fie constientizati asupra faptului ca daca dau cativa banuti copiilor care cersesc nu se rezolva problema, ba din contra, astfel se incurajeaza in mod direct dezvoltarea retelelor organizate de trafic de persoane. Astept ca statul sa ia masuri urgente si eficiente pentru diminuarea acestui fenomen agravant, care ne aduce prejudicii enorme de imagine in plan international.

Va multumesc!

Media
No rating yet

Comments are closed.