Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Ionel Palăr:

“Guvernul Ponta loveşte bugetul de stat cu o nouă rectificare electorală”

Primarii ar urma să primească de alegeri, la a doua rectificare bugetară din acest an, peste 1,16 miliarde lei, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA, la care se adaugă încă un miliard lei (prin PNDL) şi aproximativ 100 de milioane lei pentru investiţii în cămine culturale şi săli de sport. Din păcate, sursa acestei avalanşe de fonduri electorale o reprezintă un capitol bugetar care nu numai că nu ar fi trebuit rectificat în minus, ci ar fi necesitat cu adevărat o suplimentare – cofinanţarea proiectelor nerambursabile cu fonduri europene. Pentru asta însă Guvernul şi instituţiile subordonate nu ar fi trebuit să-şi facă doar declarativ o prioritate din absorbţia fondurilor nerambursabile.

Nimeni nu neagă importanţa investiţiilor din mediul rural, mai ales prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, dar acestea nu trebuie să se facă pe seama şi prin pierderea banilor europeni, în cazul cărora statul român trebuie doar să asigure o parte moderată de cofinanţare, nu să aloce sumele integral. În plus, proiectele pe fonduri europene au termene clare de implementare, în timp ce proiectele prin PNDL au alocate sume derizorii, iniţial, multe riscând să rămână la stadiul de proiect sau în conservare, în lipsa unei continuităţi a alocărilor financiare, iar primarii trebuie să ştie că nu în fiecare an sunt alegeri, pentru a miza pe o astfel de rectificare, ca în pragul prezidenţialelor din 2014.

Guvernul Ponta dă dovadă din nou de lipsă de respect faţă de banul public, pe care îl gestionează în mod discreţionar, întrucât criteriile de alocare a fondurilor sunt departe de a fi transparente şi conforme unei ierarhii de prioritizare. A invoca “solicitările administraţiilor publice locale” pentru peste 500 milioane lei reprezintă doar o pasare a responsabilităţii, întrucât fiecare administraţie locală din ţară şi-a exprimat probabil solicitările. Cum sunt însă acestea ierarhizate, rămâne un mister pe care, probabil, îl vom desluşi după prezidenţiale.

Mânat doar de un vădit scop electoral, Guvernul, condus de candidatul la preşedinţie Victor Ponta, suplimentează cu sume uriaşe bugetul gestionat, de cele mai multe ori după bunul-plac, de către Liviu Dragnea. În schimb, să nu uităm că anul trecut, tot din pixul lui Victor Ponta, autorităţile locale au primit fonduri derizorii la rectificare, în principal pentru plata sumelor alocate persoanelor cu handicap.

Acum, în prag de alegeri prezidenţiale, ambiţiile pur electorale ale liderului PSD pot fi traduse într-un singur mod: mulţumirea primarilor, în defavoarea proiectelor cu finanţare din fonduri europene. Potrivit proiectului de rectificare, Guvernul Ponta urmează să păgubească programele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare cu 950 milioane lei. Şi cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă ar urma să scadă cu 404,7 milioane lei.

Să nu uităm că la 1 aprilie Guvernul a introdus acciza suplimentară de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi. Guvernanţii au declarat în repetate rânduri că sumele colectate din acciză vor fi utilizate pentru finanţarea sau cofinanţarea marilor proiecte de infrastructură. În pragul rectificării bugetare, ar fi fost momentul optim pentru a fi prezentate, punctual, destinaţiile sumelor colectate în acest mod şi investiţiile beneficiare ale taxei pe stâlp.

Solicit public Guvernului Ponta să precizeze clar care sunt proiectele cu finanţare nerambursabilă în cazul cărora au fost diminuate sumele prevăzute în bugetul de stat în urma acestei rectificări electorale!

Media
No rating yet

Comments are closed.