Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Miron Alexandru Smarandache:

“Ministerul Turismului nu poate interveni pentru plafonarea preţurilor mari din turismul românesc”

Am încercat să aflu, la cererea operatorilor din turismul băcăuan, un răspuns la cererea acestora conform cărora statul ar trebui să intervină în plafonarea preţurilor din domeniu. Pe acest subiect, am trimis o interpelare ministrului delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediu de afaceri şi turism, Florin-Nicolae Jianu. I-am transmit faptul că predecesorii domniei sale au afirmat nu demult că este “un noroc pentru România că poate să folosească bani europeni pentru a se promova atât pe piaţă externă, cât şi pe piaţa internă”, evident, cu referire la turism. Din păcate, piaţa de 20 de milioane de turişti ce “ar trebui reînvăţaţi să-şi viziteze ţara”, pe care s-a scontat, nu s-a dovedit viabilă în ultimii ani, tot mai mulţi români preferând să renunţe la concedii pentru a-şi asigura traiul de zi cu zi. În consecinţă, l-am întrebat pe Jianu de ce nu sunt adaptate preţurile turismului românesc cu piaţa şi cu posibilităţile românilor, şi, de asemenea, de ce nu intervine Ministerul Turismului în preţurile extrem de mari practicate de unii hotelieri români.

În răspunsul formulat, ministrul turismului a recunoscut că în alte ţări, cu tradiţie în domeniul turismului, sunt prevăzute facilităţi fiscale pentru turism, cum ar fi “o primă de incoming pentru fiecare turist cazat; scutiri/reduceri de TVA şi ale impozitului pe profitul reinvestit; scutiri de taxe şi impozite la investiţiile mai mari de 5, 10 sau mai multe milioane de euro etc.”. Jianu a mai spus că ministerul pe care îl conduce a înaintat şi promovat o serie de acte normative prin care să se acorde facilităţi turismului, precum: “uniformizarea cotei de TVA, cu aplicarea cotei reduse de 9% pentru toate serviciile turistice, Legea privind acordarea tichetelor de vacanţă pentru salariaţi, prin care se stimulează activitatea turistică şi petrecerea concediilor de odihnă în staţiunile din ţară etc.”.

“Referitor la tarifele practicate în structurile de primire turistice, acestea se află în administrarea unor operatori economici privaţi, care funcţionează în baza principiilor liberei concurenţe şi ale cererii şi ofertei. Autoritatea publică centrală responsabilă de domeniul turismului nu poate impune tarife, neavând posibilitatea aplicării unor măsuri administrative cu repercusiuni asupra activităţii comerciale a operatorilor economici privaţi cu activitate de turism. Referitor la o evidenţă a tarifelor practicate de operatorii turistici, vă comunicăm că nu există o asemenea evidenţă, analizele pe care le efectuăm bazându-se pe datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică”, a precizat ministrul Jianu.

Media
No rating yet

Comments are closed.