Nistor Vasile – Angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului pentru finalizarea procesului de restituire a proprietăţilor – un moment de dreptate pentru români

Domnul Vasile Nislor:

Va multumesc, domnule presedinte.

..Angajarea raspunderii Guvernului in Tata Parlamentului pentru finalizarea procesului de restituire a proprietatilor – un moment de dreptate pentru romani”

Angajarea raspunderii Guvernului in fata Parlamentului pe marginea proiectului de lege privind despagubirea fostilor proprietari de imobile nationalizate este laudabila si necesara. Este un prim pas spre rezolvarea unui proces complex si dificil, ramas nerezolvat de toate guvernele care au condus Romania dupa 1989. Orice demers impotriva acestui document de o importanta covarsitoare ar avea consecinte dintre cele mai grave pentru stalul roman, care va fi pus in situatia de a achita suma de 8 miliarde de euro din resurse extrabugetare, lucru imposibil in momentul de fata.

Documentul pentru care Executivul si-a angajat raspunderea urmareste rezolvarea definitiva a problemelor aparute de-a lungul anilor in procesul de restituire a proprietatilor, inclusiv a situatiilor care ¡-au adus Romaniei condamnarea la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Printre prevederile importante ale legii, se regaseste si obligatia ca imobilele in care functioneaza scoli si spitale sa-si pastreze destinatia timp de 10 ani. De asemenea, singurele care nu pot fi retrocedate in natura sunt parcurile. O alta dispozitie a legii arata ca fostii proprietari care nu mai pot primi terenuri in natura pot participa la licitatii pentru obtinerea unor puncte valorice.

Modalitatea asumarii raspunderii in fata Parlamentului, o premiera pentru USL, a fost aleasa din cauza solicitarii CEDO. care a cerut imperativ Romaniei refacerea legislatiei pana in luna mai. Nu in ultimul rand, noua lege a retrocedarilor se doreste a fi o reparatie istorica pentru cei carora li s-au confiscat averile si, pe de alta parte, va duce la solutionarea unui litigiu grav pe care statul roman il are pe rolul Curtii Europene a Drepturilor Omului, unde sunt in prezent peste 3 500 de cauze.

Noul act normativ a constituit un moment de responsabilitate politica in care Guvernul si Legislativul au colaborat pentru solutionarea unor probleme istorice. Cu toate ca USL are o majoritate covarsitoare in Legislativ, angajarea raspunderii Guvernului a fost un eveniment de solidaritate interpartinica, avand in vedere partea de vina pe care o au toate partidele care au legiferat aspecte privitoare la despagubiri.

De altfel, in final, formatiunile politice parlamentare au inteles acest demers la adevarata sa dimensiune, fiind de acord cu intentia Executivului de a aduce normalitatea in privinta retrocedarilor. Scopul Guvernului este ca, intr-o perioada de timp dictata de potentialul bugetar, sa multumeasca victimele Romaniei postdecembriste, iar despagubitii sa intre in posesia bunurilor avute prin retrocedare in natura sau, dupa caz, sa-si primeasca sumele compensatorii pentru averile lor pierdute. De asemenea, noua lege va face. in sfarsit, dreptate si cultelor religioase, care vor li despagubite pentru prima data dupa abuzurile comise de regimul communist.

Sunt convins ca Guvernul Romaniei si autoritatile locale vor veghea indeaproape ca termenul de cinci ani. prevazut pentru rezolvarea tuturor dosarelor de retrocedari, sa fie nu numai respectat, dar si scurtat.

Disputele litigioase pe tema restituirii trebuie si sunt sigur ca vor inceta odata cu intrarea in vigoare si apoi finalizarea acestui proces complex. Romania nu-si poate permite la nesfarsit sa nu solutioneze aceste dosare, deoarece fiecare zi este importanta pentru foarte multi dintre pagubiti. Ma refer la cei in varsia. care si-au pierdut speranta de a mai intra in posesia bunurilor confiscate.

In perioada urmatoare, sunt convins ca autoritatile centrale si locale vor da dovada de maturitate politica, simt responsabil si ratiune in punerea in aplicare a Legii restituirii proprietatilor, cu atat mai mult cu cat in discutii se afla munca si \ iata a mii de romani.

Multumesc.

Media
No rating yet

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.