Necula Cosmin – Starea de normalitate politică

Domnul Cosmin Necula:

Vă mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă.

Declaraţia mea politică se intitulează “Starea de normalitate politică”.

În aceste momente este important pentru români să vadă adevăratul rol al Parlamentului ca for decizional suprem, ca instituţie definitorie pentru orice democraţie veritabilă. În ultimii ani Parlamentul a fost supus unor acţiuni repetate de discreditare. Acestea provin atât din exterior, cât şi prin aruncarea de noroi din toate direcţiile politice.

De asemenea, trimiterea în derizoriu a rolului Parlamentului reprezintă o altă acţiune prin intermediul căreia această instituţie a democraţiei a fost discreditată.

Acţiunile din interior, prin intermediul promovării unor indivizi care nu au niciun fel de legătură cu democraţia, ci doar cu interesele proprii, constituie în momentul de faţă unul dintre elementele pe care Parlamentul României va trebui să le depăşească.

Gestul de normalitate făcut de Guvernul Ponta, respectiv trimiterea către Parlament a proiectului Roşia Montană, reprezintă o acţiune de neînţeles pentru unii politicieni, capabili doar să speculeze suferinţele acestei ţări.

Parlamentul reprezintă principalul atu al unei democraţii în oricare dintre statele UE. Decizia colectivă a reprezentanţilor ţării le conferă în mod concret şi direct cetăţenilor posibilitatea de a-şi impune voinţa şi de a stabili destinul acestei ţări.

Există politicieni care votează în urma bileţelelor cu directive, fără a-şi utiliza discernământul. Aceştia nu înţeleg gestul de normalitate democratică al Guvernului Ponta, de a supune dezbaterii parlamentare proiectul Roşia Montană. Dacă USL ar fi dorit promovarea cu orice preţ a acestui proiect şi începerea exploatării fără acceptul populaţiei, atunci s-ar fi făcut aşa cum puterea portocalie a făcut în repetate rânduri, prin adoptarea ordonanţelor de urgenţă. În acest moment este evident că prin acest gest USL nu promovează interesele şi voinţa unui singur om şi este evident că se tine cont de părerea românilor, care sunt consultaţi prin intermediul celor pe care i-au ales.

Viitorul politic al României nu este asigurat de politicianul cu replicile cele mai tăioase sau glumele cele mai bune, cu votul de vânzare şi gata să renege orice pentru propriul beneficiu. Este nevoie de acel politician capabil să instaureze starea de normalitate democratică, care înţelege că voinţa cetăţenilor este suverană şi trebuie asumată indiferent de consecinţele imediate.

Gestul de normalitate politică al Guvernului Ponta este menit să confere opiniei publice consultarea şi dezbaterea asupra unei probleme de importanţă majoră, pentru ca Parlamentul, ca în orice democraţie sănătoasă, să fie garantul deciziilor care afectează întreaga ţară. Prin această acţiune a Guvernului USL se oferă posibilitatea ca fiecare parlamentar să-şi consulte electorii şi să se prezinte în plen în numele celor care au fost la vot, pentru a le reprezenta voinţa.

Cred cu tărie că Guvernul Ponta este singurul capabil să satisfacă nevoia de normalitate a acestei ţări în care timp de zece ani instituţiile au fost subminate. Este timpul ca profesionalismul şi viziunea să ia locul diletantismului şi al oportunismului politic.

Vă mulţumesc.

Numele meu este Cosmin Necula, deputat al Colegiului nr. 2, Circumscripţia electorală 4 Bacău.

Media
No rating yet

Comments are closed.