Necula Cosmin – Schimbarea
Domnul Cosmin Necula:
Mulţumesc, domnule preşedinte.
Declaraţia mea politică de astăzi se intitulează “Schimbarea”.
Parcă am fi blestemaţi mereu să ne întoarcem de unde am plecat. Ne uităm la politicianul român al ultimului deceniu: continuă să profereze aceleaşi injurii, continuă să atenteze la morala românească, calcă în picioare bunul-simţ. Nu are un discurs european, nu se gândeşte la strategii transnaţionale, înjură şi urlă de la tribună, pentru că-i place să se audă vorbind, sau poate că are un singur talent, să înşire vorbele într-un melanj ce sună patriotic şi naţionalist. Nu contează că urlă desprins de contextul internaţional şi nu înţelege cine este cu adevărat. I se pare că se arată bărbat şi apoi plin de spume se uită saşiu în public şi întreabă: “V-a plăcut? Sunt bun!” O singură voce feminină îl susţine din public, ca un ecou din ce în ce mai slab. Oamenii se întorc scârbiţi spre casă şi se gândesc: oare când se termină acest circ, oare când vom fi mândri de cine ne reprezintă? Sătui de peroraţiile pseudoeconomice, scârbiţi de soluţiile sale găsite acum, în pripă, după zece ani de lipsă de idei şi conflict permanent din care se hrăneşte, oamenii refuză tot ce are o conotaţie politică, demonizează fiecare instituţie care într-un stat european reprezintă democraţia. Dar omul politic al ultimilor zece ani nu este singur, are susţinători, are adepţi, are ucenici gata să se sacrifice pe altarul său, discreditând tot ce este bun, fiecare încercare de corectare a greşelilor, fiecare dorinţă a acestui neam de a se rupe de trecut. Deşi nu au găsit niciodată soluţii corecte, acum sunt profund impresionaţi de soarta pensionarilor, deşi nu au făcut infrastructura, acum au găsit soluţii salvatoare. Propagandiştii acestui om, înfierează cu mânie proletară instituţiile publice, oamenii ce au afaceri, pe toţi cei care îşi doresc o altă Românie. În viziunea lor sunt un vinovat că îmi doresc o Românie a bunului-simţ, că îmi doresc o altă generaţie de lideri, cu un alt discurs, un discurs egal cu cel al politicienilor europeni. Vinovat că nu îmi mai doresc să văd lideri capabili să vândă speranţele oamenilor doar de dragul interesului lor personal, că vreau o ţară în care în fiecare loc în care ne găsim să fim respectaţi, că nu mai suntem consideraţi demoni doar pentru că avem credinţe antagonice.
Dar, din păcate, omul politic ai ultimilor zece ani este prezent în prea multe locuri, în prea multe oraşe şi prea multe comune. Lideri care îşi înjură adversarii ideologici doar pentru că nu sunt de acord cu ei, lideri care inventează marote cu care se luptă şi pozează în salvatori de localităţi. Oameni care se subordonează şi manipulează propagandişti plătiţi din bani publici, pregătiţi să te înjure indiferent ca eşti bătrân sau femeie. Ameninţările omului politic ai ultimilor zece ani sunt furibunde, sunt dezlănţuite cu disperarea pe care o simte. O simte pentru că România se schimbă, nu va mai fi a nimănui. Nu va mai fi ţara lui X, oraşul lui Y, comuna lui Z. Greu, cu sânge şi cu mult chin, acest sistem va dispărea şi datoria noastră, a celor ce votăm, este să ne uităm ce ne spune adversarul, cine spune adevărul, cine are soluţii, cine este corect şi nu să-l votăm pe cel care înjură mai mult, mai eficient şi mai organizat sau care lup se deghizează cel mai bine în blană de oaie şi stă cu un zâmbet milog, cu mâna întinsă, spre votul nostru.
O altă declaraţie pe care astăzi vreau să o adresez dumneavoastră, dragi colegi, practic este un semn de atenţionare pe care vreau să-l trag pentru că, în acest moment, situaţia politică externă prezintă anumite riscuri pe care se pare că noi, clasa politică, ar trebui să le conştientizăm un pic mai mult.
Este vorba, în momentul de faţă, de aceste ameninţări care se află la graniţa noastră de est şi de faptul că, în acest moment, publicaţii care sunt fidele şi susţinute de statul rus proferează diverse injurii la adresa României, creând asupra noastră diverse imagini: că am fi un stat iredentist, că încercăm destabilizări externe sau alte asemenea probleme.
Din acest punct de vedere vreau să vă spun doar atât şi vreau să anunţ Federaţia Rusă că acestea nu sunt metodele statului român, noi nu avem niciodată dorinţe transnaţionale care să strivească celelalte popoare dimprejur, nu dorim să ne extindem graniţele, nu dorim să-i facem pe ceilalţi să înţeleagă că ideea noastră e cea mai bună. Dorim doar să trăim toţi în pace, linişte şi respect, respectându-ne vecinii, respectând minorităţile şi pe toţi cei care nu sunt de acord cu noi.
Vă mulţumesc.