Necula Cosmin – Lupta pentru normalitate politică

Domnul Cosmin Necula:

Domnule preşedinte de şedinţă,

Dragi colegi,

Declaraţia mea politică se intitulează “Lupta pentru normalitate politică”.

În aceste zile, Parlamentul României şi USL-ul au obligaţia să demonstreze că ultimii 9 ani de regim politic vor fi daţi uitării şi România nu va mai fi scena unor interminabile răfuieli electorale. Este obligaţia noastră, a celor care am fost aleşi de către cetăţeni să-i reprezentăm, să ducem la capăt proiectul în care aceştia au crezut. USL-ul trebuie şi poate să reprezinte garantul unei stabilităţi ce se va concretiza în creştere economică, locuri de muncă şi transparenţă decizională. Dincolo de aceste deziderate, vom avea responsabilitatea unor schimbări, şi poate cea mai importantă dintre ele, a modalităţii de a face politică, schimbarea modalităţii de a reprezenta România si cetăţenii săi. Poporul, prin reprezentanţii săi, trebuie să-şi stabilească propriul destin şi fiecare decizie trebuie girată de către aceştia prin intermediul aleşilor săi. Momentele în care parlamentarii se prezintă în faţa românilor şi explică şi ascultă, acesta reprezintă, de fapt, gestul de normalitate pentru care trebuie să luptăm.

Din păcate, cetăţenii au văzut în ultimii 9 ani că ţara poate fi sfâşiată de deciziile unui singur om, care prin pionii săi duce în derizoriu Parlamentul, Guvernul şi orice instituţie reprezentativă a acestei ţări.

Gestul unuia dintre pioni l-am văzut în momentul în care premierul României se adresa aleşilor cetăţenilor şi prezenta, în premieră pentru această ţară, într-un gest de transparenţă decizională şi de normalitate politică, elementele acordului cu Fondul Monetar Internaţional. Acel pion a intrat pe furiş şi a început să scandeze pe un ton de scelerat lecţia pe care o învăţase conştiincios de la mentorul său.

Aceasta este adevărata faţă a lui Traian Băsescu, acel om care după ce a fost principalul susţinător al proiectului Roşia Montană, şi-a trimis susţinătorii capabili de un fanatism desprins din altă etapă istorică, să urle descreierat, ducând la extreme demagogia.

Dragi pioni ai preşedintelui, idolul dumneavoastră a fost cel mai înfocat susţinător al acestui proiect. Cum puteţi veni în faţa ţării să clamaţi anularea acestuia, acuzându-i pe cei care-l supun dezbaterii publice?

Domnule Traian Băsescu, am rugămintea să vă ţineţi în frâu lupii deghizaţi în protectori ai idealurilor naţiunii şi să recunoaşteţi că sunteţi unul dintre cei care vă doriţi încrâncenare şi vrajbă, pentru că doar atunci aveţi mediul ideal în care să vă proferaţi tendinţele totalitare indicând Parlamentului de ce, cum şi ce să nu voteze sau ce da.

Doresc să vă precizez că am convingerea că 500 de parlamentari, indiferent cât îi denigraţi dumneavoastră, vor avea mult mai mult discernământ şi mai multă luciditate decât un singur om, respectiv dumneavoastră.

Vă readuc aminte, deşi ştiu ca nu puteţi accepta, că nu aveţi nici calitatea şi nici putinţa de a mai dicta ce este just şi ce nu pentru acest popor şi vă spun acest lucru indiferent de câţi pioni veţi mai trimite pentru a huidui Parlamentul şi pe primul-ministru al acestei ţări.

De asemenea, vă pun în vedere că nu dumneavoastră decideţi ce este constituţional şi ce nu şi ar fi bine să ne oprim la aceste aspecte, pentru că nu ne fac cinste, domnule preşedinte. Să ştiţi că cetăţenii acestei ţări nu uită că sunteţi pe finalul unui mandat în care doar schimbarea făcută de popor a făcut ca această ţară să nu ajungă în dezastru datorită pionilor dumneavoastră, indiferent că aceştia sunt foşti şefi de UTC sau activişti plătiţi din bani publici să profereze injurii şi comportamente dezaxate.

Ştiu că sunteţi în stare să beţi la aceeaşi masă cu cei împotriva cărora, acum câteva luni, aţi început un patricid, dar vă pun în vedere că vă aflaţi la doar câţiva kilometri de suferinţele unor mineri pe care, timp de mulţi ani, i-aţi amăgitşi minţitcu susţinerea proiectului Roşia Montană.

Politica dumneavoastră externă timp de 9 ani ne-a plasat în afara tuturor proiectelor economice transeuropene, poate că ar trebui să ne explicaţi şi de ce şi cum s-a întâmplat acest lucru. Dar sunt convins că veţi găsi o justificare şi veţi găsi vinovaţi şi aceia vor fi oricare alţii în afară de dumneavoastră.

Dar vă cred, domnule Traian Băsescu, şi pe dumneavoastră şi partidul care încearcă să vă reintre în graţii, că nu înţelegeţi că acest gest de normalitate, acela ca Parlamentul să fie cel care analizează Proiectul Roşia Montană, nu-l puteţi înţelege. Veţi continua să găsiţi justificări, alături de pionii şi de partidul care este gata să se sacrifice pentru dumneavoastră, justificări prin care să prezentaţi de ce interferaţi cu activitatea altor instituţii, de ce daţi indicaţii preţioase şi verdicte acestei ţări.

Dar vă repet, atât dumneavoastră, cât şi susţinătorilor şi pionilor dumneavoastră, că aceasta este modalitatea democratică, aşa se exercită o democraţie şi este clar că va trebui să ne luptăm cu dumneavoastră şi cu sistemul creat timp de 9 ani de zile, pentru ca această stare să devină o stare de normalitate politică.

Vă mulţumesc. Cosmin Necula, deputat de Bacău.

Media
No rating yet

Comments are closed.