Necula Cosmin – Discriminări dincolo de cetăţenia europeană

Domnul Cosmin Necula:

Vă mulţumesc, domnule preşedinte.

Declaraţia mea politică se intitulează: „Discriminări dincolo de cetăţenia europeană”.

Nu putem asista pasivi la momentele în care unul dintre liderii democraţiei europene promovează discriminarea şi ridică la nivel de politică de stat segregaţia rasială.

Este trist când unul dintre partenerii tradiţionali ai României proferează injurii la adresa egalităţii sociale şi permite liderilor săi temporari să îngăduie un comportament discriminatoriu faţă de oameni.

Nu ai voie să vii în faţa lumii să spui despre o minoritate că are „vocaţia de a fi trimisă înapoi în ţara de origine”. Este inadmisibil să fii reprezentantul unei ţări care de sute de ani trăieşte şi apreciază egalitatea şi să consideri ca singură soluţie în cazul unei minorităţi expulzarea.

Declaraţiile dumneavoastră, domnilor care temporar reprezentaţi una din cele mai prestigioase ţări ale lumii, vă trimit într-o negură istorică pe care noi aici, în această ţară o repudiem.

Ţin să vă reamintesc că discutaţi de cetăţeni europeni, ţin să vă reamintesc că sunteţi semnatari ai Cartei Europene a Drepturilor Omului şi nu este justificat nici un comportament discriminatoriu la adresa unor oameni. Dacă raţiunile electorale au întunecat agenda discursului dumneavoastră, doresc să vă aduc aminte că nu este just şi nu este în conformitate cu legislaţia europeană să consideraţi ca sursă de infracţionalitate o minoritate, indiferent că este romă, română bulgară şi mai mult decât atât, să aveţi ca singură soluţie, respectiv expulzarea unor cetăţeni.

Putem înţelege că poate muncitorii români şi bulgari vor aduce şomaj în rândurile francezilor, putem accepta respingerea din cercurile politice pe criterii discriminatorii, ce sunt dincolo de reglementările legislative, dar nu putem accepta, noi, cetăţenii români, felul în care vă exprimaţi cu privire la o minoritate, cu privire la nişte cetăţeni europeni.

Sunteţi cel mai puţin european personaj pe care l-am întâlnit în această comunitate europeană, domnule Manuel Valls, şi sper ca opiniile dumneavoastră să nu reprezinte poziţia Franţei cu privire la o minoritate.

Ţin să vă reamintesc că acceptaţi fără probleme medici români care pot fi şi rromi, kinetoterapeuţi români care pot fi şi rromi, fizicieni români care pot fi rromi şi singura lor calitate este că sunt cetăţeni europeni şi sunt bine pregătiţi de acest stat din care facem parte.

Îmi doresc să faceţi parte şi dumneavoastră, domnule Manuel Valls, dintr-o mică comunitate şi poate atunci veţi înţelege prin ce trec aceştia în momentul în care reprezentanţii unei ţări îi consideră sursă de infracţionalitate care trebuie expulzată.

Vă spun aceste lucruri, domnule Manuel Valls, în calitate de reprezentant al statului român, în calitate de reprezentant a 60 000 de cetăţeni, dintre care unii sunt rromi şi pe care niciodată nu am să-i desconsider şi am să-i consider egalii mei, fraţii mei şi am să încerc să mă bucur alături de ei de libertatea conferită de Uniunea Europeană care are ca fondator şi Franţa.

Nici până în acest moment nu aţi retras declaraţiile ce desconsideră o minoritate, nici până în momentul de faţă nu aţi găsit o justificare elegantă pentru respingerea României din grupul Shengen şi cred că, indiferent de atitudinea dumneavoastră, Franţa are datoria de onoare de a respecta tradiţia europeană şi de a se disocia de dumneavoastră şi a le spune tuturor că orice minoritate are dreptul de a trăi liber şi neîngrădit în spaţiul european, indiferent că paşapoartele lor poartă însemnele statului român sau bulgar.

Oare câţi soldaţi români trebuie să mai moară pe fronturi străine, oare câţi medici români trebuie să mai exportăm, oare câţi români trebuie să construiască blocuri pentru ca Europa să ne considere pe toţi egali şi să nu accepte declaraţii care, pentru procente electorale care discriminează oameni şi provoacă suferinţe, aduc aminte de momente istorice crunte.

Vă mulţumesc mult. Cosmin Necula, deputat de Bacău.

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Comments are closed.