Avram Constantin – Unitatea USL – condiţie de stabilitate politică, guvernamentală, economică şi socială

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Constantin Avram:

“Unitatea USL – condiţie de stabilitate politică, guvernamentală, economică şi socială”

Ultimele declaraţii publice mai aspre, mai încinse ale unor lideri ai principalelor partide de guvernământ, adică PSD şi PNL, au fost de natură a bulversa total societatea românească, deja năucită, nedumerită privitor la subiectele – mediatizate excesiv – Roşia Montană şi câinii fără stăpân. Dar au şi creat spaţiul public de atac politic al opoziţiei, cum că alianţa dintre PSD şi PNL are zilele numărate, cum că PSD şi-ar pregăti, pe ascuns, un prezidenţiabil, cum că PSD intenţionează formarea unei majorităţi parlamentare cu PP-DD şi UDMR. Noi, conservatorii, am afirmat în repetate rânduri, prin comunicatorii noştri, că în astfel de situaţii este nevoie de echilibru, de calm şi cumpătare, dovedindu-ne, încă o dată, dacă mai era cazul, un adevărat liant al acestei alianţe politice, constituite la propunerea preşedintelui fondator, profesorul Dan Voiculescu.

De asemenea, ne-am exprimat public asupra problemelor şi temelor ce preocupă societatea românească în ultima perioadă, adică tema exploatării resurselor minerale de aur, argint sau wolfram de la Roşia Montană şi tema câinilor fără stăpân concretizată într-un act normativ, promulgat, de altfel, de Preşedintele României.

În acest context politic, noi am făcut toate demersurile necesare de a reaminti partenerilor noştri de alianţă obligaţiile pe care, de comun acord, ni le-am asumat prin Programul de guvernare trecut prin votul Parlamentului. Într-o guvernare prin alianţă pot să apară abordări diferite ale principalelor partide de guvernământ, pe diferite teme şi preocupări publice, dar nu trebuie nicio clipă uitat faptul că avem responsabilitatea comună a guvernării pentru patru ani, pe un vot popular de 62%, ce a constituit o majoritate parlamentară de 70%, guvernare ce presupune rezolvarea, cât mai repede cu putinţă, a problemelor ţării, nu de satisfacere a unor false orgolii politice. Măsurile guvernamentale ce se impun pentru mediul economic şi social nu trebuie neapărat grevate de abordări doctrinare, inerente de altfel în orice alianţă de guvernare, de abordări orgolioase ale unui lider sau altul.

Măsurile guvernamentale trebuie să vizeze creşterea economică reală, intensificarea eforturilor investiţionale, predictibilitatea mediului de afaceri, grija faţă de categoriile sociale defavorizate, diminuarea evaziunii fiscale prin relaxare fiscală, dacă este posibil, într-un cuvânt, trebuie să vizeze binele cetăţenilor României. Pentru că aşa ceva am promis milioanelor de cetăţeni care ne-au acordat încrederea maximă într-o guvernare în interesul lor, pentru corectarea a tot ce a fost rău conceput în guvernarea trecută.

Facem apel şi pe această cale la calm, la raţiune, la dialog, la abordarea prioritară a problemelor reale cu care se confruntă ţara – dinamică economică, stabilitate fiscală, crearea de locuri de muncă, măsuri de îngrijire a sănătăţii cetăţenilor, de protecţie a celor care au muncit o viaţă pentru statul român, a pensionarilor -, nu la adâncirea prăpastiei dintre vorbă şi faptă, prin declaraţii sforăitoare, beligerante, care nu vizează interesul public.

Am ferma convingere că reprezentanţii principalelor partide de guvernământ vor trece peste diferenţele de opinii în abordarea problemelor cu care se confruntă românii, vor renunţa la poziţiile publice generate de orgolii personale şi îşi vor îndrepta atenţia spre guvernarea eficientă a ţării prin armonizarea măsurilor guvernamentale în folosul oamenilor, în întărirea siguranţei sociale a lor, în creşterea nivelului de trai.

Oricum, un singur lucru este foarte clar. Pe fondul acestor mici neînţelegeri în interiorul USL-ului, coroborate cu dificultăţile inerente actului de guvernare pe fondul crizei economice şi financiare, preşedintele Traian Băsescu savurează victoria Angelei Merkel în alegeri şi pune câte o nouă cărămidă în fiecare zi la noua construcţie politică, botezată Mişcarea Populară. Poate doreşte, după expirarea mandatului prezidenţial, să rămână în cărţile politicii româneşti la vârf. Evident, încă o dată – mă întreb a câta oară…? -, încălcând Constituţia.

Dar cui îi mai pasă de acţiunile neconstituţionale ale preşedintelui? Se pare că nimănui!

Media
No rating yet

Comments are closed.