Melinte Ion – Atac concertat al traderilor de cereale

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Ion Melinte:

“Atac concertat al traderilor de cereale”

Pe fondul situaţiei dificile din economie, condiţiile meteorologice din 2013 au determinat o creştere substanţială a producţiei agricole. În aceste condiţii, declaraţiile iresponsabile ale unor oficiali ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au avut un efect dezastruos asupra pieţei cerealelor. Astfel, au fost declarate producţii, de către oficiali, la nivel naţional, extrem de mari, faţă de suprafeţele declarate de agricultori la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

La cultura grâului, la o suprafaţă puţin mai mare de 1,5 milioane de ha cultivate, s-a declarat o producţie medie de aproape 5 to/ha.

În această situaţie, lucrurile au scăpat de sub control şi preţurile de pe piaţa românească a cerealelor au scăzut dramatic, fiind foarte departe de preţurile din pieţele europene.

Deşi acest fenomen a fost semnalat la timp ministerului de resort, acesta fiind un lucru neobişnuit pentru o piaţă normală, au fost lăsate comercianţilor şi depozitarilor toate pârghiile de manevră pentru manipularea preţurilor, ajungându-se ca la unele produse acestea să înregistreze căderi de 30%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Sesizarea Consiliului Concurenţei de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale nu ajută cu nimic pe producătorii agricoli, aceasta fiind tardivă şi de durată, lăsând timp suficient traderilor pentru acoperirea înţelegerilor.

Aceşti traderi au cumpărat produsele agricole româneşti la preţuri cu 30% mai mici decât cele europene, apoi au exportat sute de mii de tone de grâu românesc către ţările arabe la preţul pieţei, adică preţul de achiziţie din România + 30%.

Atâta vreme cât marea majoritate a agricultorilor au fost nevoiţi să-şi vândă producţia agricolă din câmp, neexistând depozite ale agricultorilor, ci monopol privat al depozitarilor, piaţa cerealelor va fi haotică şi o piedică în calea dezvoltării agriculturii.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are datoria, în acest moment, să utilizeze toate formele naţionale şi europene de susţinere a pieţei naţionale, la nivelul burselor europene. România, ca membră a Uniunii Europene, nu trebuie să fie la dispoziţia pieţelor răsăritene.

Situaţia menţionată în această declaraţie politică poate să aibă următoarele consecinţe:

  • agricultorii nu vor fi în măsură să execute lucrările aferente sezonului 2013-2014 din cauza lipsei fondurilor;
  • în iarna şi primăvara anului 2014, România va importa cantităţi însemnate de cereale;
  • PIB-ul României este diminuat cu 2 miliarde de euro, reprezentând “discountul” de 30% menţionat anterior;
  • bugetul de stat este văduvit de profiturile traderilor care sunt marcate în afara României.
Media
No rating yet

Comments are closed.