Miron Smarandache: declaraţie politică-“Românii susţin continuarea măsurilor actualului guvern”
“Românii susţin continuarea măsurilor actualului guvern”
Românii doresc continuarea activităţii actualului guvern, bazat pe susţinerea majorităţii parlamentare formate din PSD, UNPR, PC, UDMR şi Partidul Liberal Reformator, după cum relevă rezultatele ultimului sondaj de opinie efectuat în acest scop. Astfel, 62% dintre români nu susţin schimbarea Guvernului actual în favoarea instalării unui guvern PNL, considerând că nu ar fi potrivit ca un singur partid să deţină toată puterea, un fapt absolut firesc într-o democraţie autentică.
În cadrul aceluiaşi sondaj de opinie, realizat în săptămâna de după turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale, românilor chestionaţi le-a fost cerută opinia cu privire la o eventuală susţinere populară a modificării actualei configuraţii politice din Parlament şi, implicit, din Guvernul Victor Ponta. Oamenii s-au pronunţat într-o proporţie covârşitoare în favoarea menţinerii actualului Executiv: 62% dintre români nu sunt de acord cu schimbarea actualului guvern, doar 32% sunt de acord, 5% nu ştiu, iar 1% nu au răspuns.
Consider că rezultatele acestui sondaj de opinie sunt relevante pentru actuala stare de fapt din politica românească. Avem un nou preşedinte ales, însă, în acelaşi timp, Constituţia României trebuie respectată întocmai în ceea ce priveşte separaţia puterilor în stat. Aşa cum domnul Klaus Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale, tot la fel coaliţia condusă de Partidul Social Democrat şi-a adjudecat scrutinul parlamentar din decembrie 2012, majoritatea parlamentară formată atunci permiţând instalarea legitimă a actualului guvern condus de premierul Victor Ponta.
În consecinţă, cred că trebuie respectată dorinţa românilor de continuitate a actualului guvern. Cel puţin pentru moment, o schimbare imediată a Executivului nu este în interesul nimănui, nici măcar al celor care ar trebui, teoretic, să preia puterea. În prezent există o majoritate parlamentară extrem de solidă şi bine conturată, iar voinţa poporului trebuie respectată cu sfinţenie. Lucrurile nu pot evolua peste noapte, deoarece schimbarea raportului de forţe din Parlament nu este un proces simplu, aşa cum s-ar putea judeca la prima vedere. Cei din opoziţie nu numai că nu au forţa necesară şi reprezentarea parlamentară optimă care să le permită să forţeze lucrurile, dar nici nu sunt pregătiţi să vină acum la guvernare. Cum spuneam, avem o ciclicitate politică atât în alegerile parlamentare, cât şi în cele prezidenţiale, iar voinţa alegătorilor trebuie respectată şi tratată cu seriozitate.
Iată doar câteva dintre motivele democratice şi logice pentru care guvernul condus de Victor Ponta trebuie să îşi continue munca, în folosul cetăţenilor acestei ţări. Mai mult chiar, Executivul este obligat să finalizeze procesele de bună guvernare până la alegerile parlamentare din 2016 şi, de asemenea, să ducă la bun sfârşit reformele începute, în aşa fel încât performanţele economice să fie simţite de către toţi românii, prin creşterea nivelului de trai al acestora.
Nu în ultimul rând, salut apropiata trimitere a Legii bugetului de stat pentru anul 2015 în Parlament, care va avea loc peste câteva zile, după încheierea misiunii comune FMI-Comisia Europeană. Este important ca românii să ştie că anul viitor nu vor fi niciun fel de creşteri de taxe şi impozite, ba, din contră, datorită procentului bun de colectare din acest an, se vor putea iniţia măsuri suplimentare de relaxare fiscală. În opinia mea, adoptarea grabnică a Bugetului României pentru anul viitor va mai atenua din frenezia iscată după alegerile prezidenţiale, iar lucrurile vor reintra încet-încet pe un făgaş normal, în care toată lumea, de la primul-ministru la primarii de comune, de la preşedinte la parlamentari, să ştim ce avem de făcut şi să muncim cum trebuie pentru români.