Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Miron Alexandru Smarandache:

“Tinerii agricultori sunt încurajaţi de stat să investească în ferme de familie”

Am intervenit la vicepremierul Daniel Constantin, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, pentru a-mi răspunde la o interpelare adresată pe tema modificării Programului Naţional de Dezvoltare Rurală şi accesarea acestuia pentru perioada de referinţă 2014-2020. Am subliniat, în solicitarea trimisă conducerii MADR, că noul PNDR trebuie să fie mult mai flexibil şi pragmatic, respectiv să contribuie atât la reducerea birocraţiei, cât şi la scăderea numărului actelor solicitate de către beneficiari, dar şi să conducă la posibilitatea depunerii documentelor în format electronic.

În răspunsul său, ministrul agriculturii a precizat că Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 prevede ca solicitanţii să poată aplica şi online pentru anumite măsuri din program, toate documentele referitoare la noul PNDR putând fi consultate pe site-ul ministerului, Secţiunea Dezvoltare Rurală, Programare 2014-2020.

De asemenea, la întrebarea mea cu privire la posibilitatea ca persoanele care doresc să înfiinţeze ferme de familie să beneficieze de un fond de cogarantare, care să le permită să acceseze împrumuturi bancare pentru a acoperi cofinanţarea necesară pentru accesarea acestor proiecte, Daniel Constantin a răspuns: “Pentru a veni în sprijinul fermelor de familie, a fost elaborat cadrul legal de reglementare pentru schema de microcredite acordate fermelor de familie. Astfel, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitatea accesului la finanţare al fermierilor, prevede posibilitatea acordării de microcredite pentru asigurarea contribuţiei proprii la finanţarea proiectelor de investiţii în domeniul agricol realizate de fermele de familie”.

Este extrem de important ca tinerii din judeţul Bacău care doresc să facă agricultură performantă să aibă acces la informaţiile necesare, în vederea începerii unor afaceri. Agricultura constituie un punct forte în economia României, iar dezvoltarea acesteia va avea drept efect creşterea nivelului de trai al populaţiei. Faptul că statul încurajează fermierii, prin acordarea de microcredite pentru finanţarea investiţiilor este de bun augur, fiind un argument serios în sprijinul celor care se gândesc să demareze proiecte în acest domeniu.

Media
No rating yet

Comments are closed.