Evoluţiile politice din ultima perioadă, mai ales cele referitoare la desfăşurarea alegerilor din România, începând cu cele parlamentare din anul 2008, au constituit baza unor nemulţumiri generale, atât ale spectrului politic, cât şi, mai ales ale societăţii civile şi ale electoratului în general. Votul uninominal, deşi adoptat cu bune intenţii, şi-a dovedit din păcate limitele, iar românii au constatat realmente că creşterea numărului parlamentarilor nu a avut ca rezultat concret rezolvarea problemelor lor, mai ales din punctul de vedere al receptivităţii în care le-au fost tratate doleanţele. Mai mult, s-a mai observat că şi alegerile prezidenţiale din toamna trecută au constituit, la rândul lor, un semnal puternic de sancţionare a incertitudinilor, dar şi de respingere a disfuncţionalităţilor sistemului nostru electoral şi constituţional. Electoratul, inclusiv cel din diaspora, ne cere acum să reflectăm, cu înţelepciune şi responsabilitate, la schimbarea mentalităţilor, implicit prin schimbarea sistemelor de vot existente. Mai mult, oamenii ne solicită să le garantăm şi să le respectăm dreptul fundamental la exprimarea propriei opţiuni politice, oricare ar fi aceasta.

În acest context, devine imperativă necesitatea obţinerii acordului întregii clase politice pentru schimbarea legislaţiei electorale, în aşa fel încât speranţele alegătorilor să nu fie, din nou, înşelate. Prin urmare, PSD a susţinut şi iniţiat constituirea unei comisii parlamentare comune, care a şi început să dezbată, cu celeritate, propunerile de modificare ale legilor electorale, ale Legii partidelor politice şi ale Legii privind finanţarea partidelor politice. De asemenea, se va avea în vedere un nou proiect legislativ, care să aibă girul tuturor grupurilor parlamentare, pe tema introducerii votului prin corespondenţă, ale cărui costuri sunt mult reduse faţă de cheltuielile curente cu organizarea şi funcţionarea comisiilor de votare pe teritoriul altor state. O nouă Lege electorală poate constitui un obiectiv politic maximal pentru următoarea perioadă, în vederea revenirii la un sistem electoral de reprezentare proporţională mixtă, pentru alegerile parlamentare. Acest model combină votul pe liste cu cel uninominal, şi va permite indiscutabil scăderea efectivelor parlamentare şi, implicit, a costurilor de funcţionare instituţională.

De asemenea, comisia parlamentară comună, care deja lucrează de la începutul acestei sesiuni, va avea misiunea de a rezolva, într-un fel sau altul, şi problema votului obligatoriu. Consider că introducerea votului obligatoriu pentru toţi cetăţenii României ar spori, pe de o parte, legitimitatea şi credibilitatea Parlamentului şi, pe de altă parte, ar duce la responsabilizarea electoratului, diminuând aproape până la eradicare absenteismul la urne.

În cele din urmă, va trebui să trecem şi la un alt pas important, al realizării reformei constituţionale, prin ducerea la bun sfârşit a dezbaterilor propunerii legislative de revizuire a Constituţiei. Modificarea legilor electorale presupune implicit rediscutarea cel puţin a unor prevederi constituţionale, iar în acest context poate nu va fi lipsit de interes să avem o dezbatere la nivel naţional şi asupra soluţionării viitoarei forme de guvernământ dorită de români.

Media
No rating yet

Comments are closed.