Am abordat recent o temă care poate fi banală, la prima vedere, însă cu conotaţii dintre cele mai grave, dacă nu este tratată cu seriozitate de către cei abilitaţi. Mă refer la cauzele care au condus în ultima perioadă la incendii devastatoare în judeţul Bacău. Am dat exemplul femeii din oraşul Comăneşti, care a decedat recent, în urma unui puternic incendiu care i-a mistuit locuinţa. Intervenţia pompierilor în acest caz a fost deosebit de dificilă, de aproape două ore, dar femeia nu a mai putut fi salvată. Situaţia menţionată nu este singulară, în judeţul Bacău având loc o serie de alte asemenea incendii soldate cu victime omeneşti sau răniţi foarte grav, din cauza asfixierilor sau arsurilor. Din aceste considerente, am propus conducerii MAI să iniţieze o campanie de informare mai amplă cu privire la riscurile la care se expun oamenii, mai ales persoanele în vârstă.

În răspunsul formulat la demersul meu parlamentar, viceprim-ministrul Gabriel Oprea a afirmat că, privitor la incendiul de la Comăneşti, informaţiile furnizate de IGSU au relevat cauza probabilă ca fiind focul deschis în spaţii închise. De asemenea, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a precizat faptul că în locuinţă nu a fost identificată o sursă de căldură şi se găseau foarte multe materiale textile. Ancheta privind decesul femeii din Comăneşti este în derulare, la nivelul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bacău fiind în lucru un dosar penal cu acest obiect.

În ceea ce priveşte persoanele care şi-au pierdut viaţa în anul 2014 din cauza incendiilor, ministrul de interne a subliniat că la nivel naţional au decedat 201 adulţi şi 10 copii, iar la nivelul judeţului Bacău a fost înregistrat decesul a 11 persoane.

Această statistică confirmă îngrijorările mele, din păcate. Este lăudabil însă faptul că Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, desfăşoară o amplă activitate de prevenire a situaţiilor de urgenţă, respectiv informarea preventivă, care constă în ansamblul de acţiuni şi măsuri, prin care se asigură conştientizarea cetăţenilor privind modul de alarmare şi informare permanentă a lor, în cazul producerii unei situaţii de urgenţă.

Media
No rating yet

Comments are closed.