Melinte Ion – Dezvoltarea rurală are picioare scurte

Domnul Ion Melinte:

“Dezvoltarea rurală are picioare scurte”

Odată cu creşterea gradului de urbanizare până la nivelul la care într-o bună parte a lumii urbanul devine preponderent, diferenţele dintre cele două medii se accentuează, dar interesul pentru rural creşte, pentru aceeaşi simplă şi convingătoare raţiune – ruralul producător de alimente, urbanul consumator de alimente.

Aşa cum urbanizarea s-a produs, la noi, haotic şi necontrolat, tot aşa reruralizarea sau falsa ruralizare – fără programe bine fundamentate, fără legi severe şi fără asigurarea respectării lor. Ruralul poate deveni groapa de gunoi a urbanului, cu frumoasele şi cochetele cvartale rezidenţiale unde se caută nu atât virtuţile naturii, cât un spaţiu de etalare a surplusurilor financiare a unei pături sociale care a depăşit bariera celor 3.000 de calorii şi simte nevoia să iasă la aer.

Numeroase cartiere noi amplasate în poieni, pe malul râurilor şi lacurilor, sufocând şi poluând peisajul nu sunt altceva decât agresiuni asupra ruralului şi, ceea ce e mult mai grav, asupra spaţiului de hrană.

Valorificarea eficientă a spaţiului rural necesită însă programe de amenajare şi dezvoltare la care trebuie să contribuie atât puterea publică, cât şi comunităţile locale.

Implantarea unui număr sporit de activităţi neagricole în spaţiul rural trebuie făcută cu multă atenţie, fără a afecta caracteristicile fundamentale ale acestuia.

Mutaţiile majore în rural, prim implantarea unor activităţi nerurale ar duce, de fapt, nu la neoruralizare, ci la urbanizare. Industrializarea mediului rural conduce implicit la deruralizarea spaţiilor şi trecerea la spaţiul urban – industrializat.

Guvernanţii României trebuie să accelereze, prin sprijin real, dezvoltarea rurală, pentru a deveni un factor de dezvoltare.

Media
No rating yet

Comments are closed.